Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Naučte se správně přebalovat novorozence

Vydáno: 27. března 2014 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

přebalování

Novorozenec se přebaluje za den až desetkrát, převážně před kojením. Jak na správné přebalování se můžete naučit již na předporodním kurzu, z knih nebo v tomto článku. Důležité je dbát na správnou péči zadečku a genitálií, stejně tak je nutné vybírat i vhodné pleny a další pomůcky.



Jakmile se vrátíte s novorozencem z porodnice, čeká vás kolotoč kojení, odříhávání, uspávání a samozřejmě také přebalování. Zejména nejmenší kojenci, kteří mají velmi citlivou pokožku, potřebují přebalit až 10x denně, aby netrpěli opruzeninami. Časem se jejich spotřeba plenek a intervaly přebalování samozřejmě snižují.
Víte, jak miminko správně a bezpečně přebalit a co k tomu potřebujete?

Základem je přebalovací pult nebo podložka

Podložka na přebalování je levná a skladná. Dá se umístit na nábytek, postel či vanu a poté zas uklidit. Nemá ale prostory pro další přebalovací potřeby.
Plastový přebalovací pult je dražší a nehodí se do malého bytu. Můžete jej ale umístit do pokoje, kde vám to nejlépe vyhovuje. Jeho součástí je koš nebo polička, kde můžete mít nachystané ostatní prostředky a někdy i přímo vanička nebo přebalovací podložka.
Přebalovací komoda je nejdražší variantou, patří k ní vanička a zásuvky, kam můžete uložit třeba i oblečení. Měla by ladit s nábytkem.

Co si nachystat k přebalování?

Předem si připravíme čistou plenku, houbičku, pudr, krém, misku s teplou vodou, buničité nebo odličovací tampony, ručník, dětské mýdlo, popř. čisté oblečení. Všechny dětské kosmetické přípravky mají být neparfémované, bez alergenů a barviv. Pokud musíte přebalovat mimo domov, lze mýdlo a vodu nahradit šetrnými zvlhčovacími ubrousky.

Dodržujte zásady bezpečnosti a hygieny

I když máte ještě malé miminko, nikdy nevíte, kdy ho napadne se přetočit, takže i chvilička nepozornosti může vést k nepříjemnému pádu z pultu nebo podložky. Pokud sebou hází, přidržujte ho a uklidňujte konejšivými slovy nebo odveďte jeho pozornost oblíbenou hračkou.

Po každém přebalování opláchněte zadeček vodou a poté ještě vyčistěte vlhkou gázou. Zadeček utírejte jedním tahem od genitálií ke konečníku, ne naopak, jinak se do genitálií může zanést nečistota. U holčiček při čištění i koupání jemně roztáhněte stydké pysky (tím předejdete nepříjemným srůstům) a jemně je omyjte. U chlapečků se dříve při každém koupání přetahovala předkožka přes penis, to se dnes ale nedoporučuje, zejména je-li zúžená, jen málo novorozenců ji má volnou. Stačí jej jemně omýt a pokožku pod ním. Přetahovat můžete až od dvou, tří let, ale každý pediatr má na to jiný názor.
Po omytí můžete použít i ochranný krém.

Jaké vybrat plenky?

Jestli používáte klasické jednorázovky, kupujte pro novorozence speciální balení označená nápisem Newborn. Jednorázové plenky dobře absorbují, chrání pokožku před vznikem opruzenin, infekcí a kožních potíží způsobených vlhkem a teplem. Jejich používání je jednoduché a rychlé. Pleny se vyrábějí v různých velikostech podle věku a hmotnosti dítěte (do čtvrt roku Newborn a Mini, od 4 měsíců velikosti S, M až XL). Jejich nevýhodou je, že nejsou příliš ekologické a zejména zpočátku jich za den spotřebujete hodně.
Látkové pleny vyžadují více péče a hůře absorbují. Mnoho maminek se k nim ale v posledních letech opět vrací. Alternativou mohou být bambusové nebo konopné pleny, které jsou sice dražší, ale čistě přírodní, mají protibakteriální a antiplísňové účinky, jsou savé a prodyšné. Stejně jako látkovky je lze používat opakovaně.

Kdy miminko potřebuje přebalit?

Většinou vás upozorní pláčem, sama si také všimnete, že už je plenka mokrá nebo plná. Novorozence přebalujte co nejčastěji, je vhodné přebalovat před kojením, ráno po probuzení i večer před spaním a také v noci. Někdy je nutné přebalovat jak před kojením, tak i po, to se týká kojenců.

Máte i své vlastní tipy a triky pro snadné přebalování?