Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Jak prát kojenecké oblečení, prádlo a pleny?

Vydáno: 17. února 2014 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

prášekna praní pro děti

Praní kojeneckého oblečení je nutné věnovat dostatek pozornosti, protože klasické prášky by mohly pokožce dítěte uškodit, jsou příliš silné. Vhodnější jsou přímo prášky na praní pro děti nebo ekologické přípravky. Také byste měli zapomenout na aviváž, která je kvůli složení složení nevhodná. Vybírejte speciální prací přípravky pro děti nebo alespoň ekologické prášky.



Pokožka čerstvě narozeného miminka je velmi citlivá. Ještě není zvyklá na různé látky v okolí a při neopatrnosti má tendence k dermatologickým potížím, alergickým reakcím a ekzémům. Takže i praní všech textilií, se kterými dítě přichází do styku, musí být šetrné. V tomto článku vám poradíme jak na to.

Výběr vhodného pracícho prostředku

I pro velmi malé děti existují na trhu speciální prací prášky. Dávejte ale pozor, aby neobsahovaly parfémy, umělá barviva a chemikálie. Měly by být také dermatologicky testovány a vhodné i pro alergiky. Mezi chválené značky patří např. Lovela, Miminko nebo Titan. Můžete zvolit jak klasický prášek, tak i tekutý gel.

Alternativy pracích prášků

Pro miminka jsou nejvhodnější čistě přírodní prostředky na bázi rostlinných výtažků.
Ořechy na praní – Získávají se z plodů stromu mýdlového ořechu. Jejich skořápky obsahují přírodní látku saponin, která při kontaktu s vodou vytvoří mýdlovou pěnu. Dávají se do pračky v bavlněných pytlících. Hodí se pro všechny prací teploty, uchovávají barvy, změkčují prádlo, takže se nemusí přidávat aviváž, jsou šetrné a ekologické. 1 kg mýdlových ořechů stojí kolem 340 Kč a čtyřčlenné rodině, kde se pere 2x – 3x týdně vydrží 9 měsíců až rok, takže vyjde levněji než klasické prací prášky.
Mýdlový sliz – Dá se jednoduše a levně vyrobit doma z kostky pracího mýdla („jelena”, popř. lze přidat žlučové mýdlo) a krystalické nebo práškové prací sody. Vkládá se přímo do bubnu. 10 l lze vyrobit za necelých 20 Kč a vydrží až na 40 praček.

Na jakou prát teplotu?

Maximální teplotu praní najdete na štítku oblečení. Kojenecké prádlo a látkové pleny se obvykle doporučuje prát při 40 – 60 stupních. Pokud je oblečení silně zašpiněné, můžete prát na maximum uvedené výrobcem. Povlečení by se mělo prát alespoň na 60 stupňů, aby se zničili roztoči na které mohou mít děti alergii.

Další doporučení

Je vhodné vyprat nebo vyvařit i úplně nové oblečení nebo výbavičku pro ještě nenarozené miminko. Mohly totiž na něm ulpět různé chemikálie a nevíte, jakým způsobem cestovalo od výrobce až k vám nebo kdo na něj sahal. Také si své nové oblečení před nošením vyperete, tak i pro dítě by to mělo být samozřejmostí.
Při praní kojeneckých oblečků a plen a oblečení pro děti s citlivou pokožkou či alergiemi je důležité máchání, můžete nastavit program opakovaného máchání.
Co se týče aviváže, pro malé kojence se obecně aviváže nedoporučují, a to ani ty dětské.
Žehlení není nutné, obvykle stačí žehlit jen v šestinedělí, záleží na vás, kolik jste ochotna mu věnovat času.

Jak bojovat se skvrnami?

Malé miminko se nejčastěji ušpiní kojeneckým mlékem, popř. sunarem, slinami nebo výkaly. Na tyto typy skvrn se doporučuje namočit oblečení ve studené vodě a přidat přípravek obsahující enzymy. Pokud to nefunguje, zkuste univerzální odstraňovač skvrn a poté prádlo vyperte obvyklým způsobem.
Pro odstranění skvrn od moči zřeďte lžíci čpavku s šálkem vody. Poté použijte odstraňovač skvrn a přeperte.
Skvrny od dětského olejíčku odstraníte použitím předpírky a přepráním v nejteplejší vodě, která je pro oblečení bezpečná.
Na skvrny od ovoce a zeleniny se doporučuje sůl na skvrny, teplý ocet nebo citronová šťáva.
Obecně je nejlepší skvrny odstranit dokud jsou čerstvé opláchnutím ve vodě a pak běžným vypráním. Většinou pomáhá žlučové mýdlo. Nepoužívejte odstraňovače s bělicími účinky, mohou znehodnotit barevné oblečení.

Jak perete oblečení vy a jaké používáte přípravky?