Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Bezplenková komunikační metoda pomáhá udržet dítě v suchu

Vydáno: 31. července 2013 v kategorii Péče o dítě, napsala Adéla Jánská.

dítě bez plenek

Ve státech třetího světa se plenky nevyskytují a do Číny a Japonska se pleny dostaly teprve nedávno a to jen do některých oblastí. U nás i v Evropě se bezplenková metoda opět vrací, protože má mnoho výhod nejen pro dítě, ale i pro matku. Stačí se jen naučit dítě správně pozorovat, najít signál a přidržet mu nočník.



Bezplenková metoda je v mnoha státech přirozenou věcí, kterou většinou lidé z vyspělého světa odsuzují nebo jí nevěří. Přitom maminky v chudších státech světa žádné pleny nepotřebují, protože není důvod je chtít. Na základě drobných znamení, které dítě dává, se dá snadno rozpoznat, že potřebuje vykonat potřebu. Tato technika se dá využít již od narození u novorozenců. Pro lidi obecně není moc přirozené vyměšovat se vleže do oblečení, to přece neděláte ani vy. Proč by to mělo dělat dítě, když nemusí?

Jak začít bez plenek?

To, že dítě chce vykonat svou potřebu, dává najevo drobnými signály. Tyto signály pozorná maminka brzy pozná a dle toho se může zařídit. Stačí se zaměřit na nějaké grimasy, zvuky, kopnutí, menší pláč a další znamení. Každé miminko je jiné, avšak tyto signály dává již od narození. Ale tato znamení mezi 4 - 6 měsícem zmizí, pokud je maminka ignoruje.

Dítě tedy po tomto signálu držte nad nočníkem, záchodem, čínským nočníkem či nádobou a vydejte nějaký signál. Můžete říct ee, ššš, sss, ččč, a podobně. Dítě se brzy naučí rozpoznávat, že zrovna má něco po tomto signálu udělat. Vhodné je také dávat dítě na záchod po probuzení nebo po či během kojení. Jako pojistku stále můžete použít pleny, vhodné jsou látkové. Hodí se, když jdete ven nebo někam, kde nemůže dítě vykonat potřebu přirozeným způsobem.

Výhody bezplenkové metody

  • přírodní a zdravá metoda, která dítěti neuškodí
  • blízkost s dítětem
  • odpadnou záněty a opruzeniny
  • dítě není v mokrém, ale je v suchém prostředí
  • úspora peněz za nakupování plen nebo úspora času místo praní a žehlení plen
  • dítě dřív si navykne na nočník
  • dítě bez plenky může být již od narození
  • na cesty je možné „pro jistotu” použít látkovou plenu

Nevýhody této komunikační metody

  • maminka musí být trpělivá, dokonale znát své dítě, vnímat a pozorovat jeho signály a náznaky
  • na vyzkoušení je týden málo, dítě si musí zvyknout
  • u dítěte v kočárku sotva poznáte nějaký signál, proto je lepší nošení v šátku
  • maminka musí snést vlnu kritiky od přátel a rodiny

A co na to lékaři?

Lékaři často bez praktických zkušeností předpokládají, že děti jsou schopné ovládat svěrací svaly až po 20 měsíci života (přitom většina lékařů v předdůchodovém věku šla na nočník před prvním ukončeným rokem života), proto odmítají dávat dítě dřív na nočník nebo používat bezplenkovou metodu (až na výjimky). Dítě je však schopné tyto svaly ovládat mnohem dřív, může o trošku zadržet vykonání potřeby nebo ví, že bude zrovna čůrat nebo půjde na velkou potřebu. Důkazem jsou ženy, které pleny nepoužívají a to nejen v Česku, ale i v ostatních státech. Právě při pozdějším seznamováním se s nočníkem může mít dítě problém, je totiž navyklé na pleny a má netrénované svěrače.

Kde se dozvíte více informací?

Můžete si zajít na kurz, podívat na video nebo koupit knihu. Kniha Bez plenky - Laskavá moudrost přirozené hygieny nemluvňat od Ingrid Bauerové je k dostání ve většině knihkupectvích.

Tato komunikační bezplenková metoda má ve vyspělých státech řadu odpůrců, protože lidé znají jen pleny a myslí si, že to jinak ani nejde. A pokud někdo takto dítě „přebaluje” je hned brán za blázna, který dítěti škodí. Zajímavé je, že v některých státech s tím problém nemají a že tento způsob má více výhod než nevýhod.

V moderní době je podporováno chození na nočník až ve dvou letech, přitom dřívější generace dávaly děti na nočník již v 6. měsíci (schválně se doma zeptejte, kdy vás maminka poprvé dala na nočník). Ještě před tím u nás existovala pouze metoda bez plenek přesně tak, jako to je v Africe, Indii, Číně a dalších státech.

Co si myslíte o bezplenkové metodě u kojenců?