Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Víte, jak se cítit dobře během těhotenství?

Vydáno: 11. února 2015 v kategorii Těhotenství, napsala Markéta Dostálová.

těhotná

Těhotenství není nemoc, ale ne vždy je těch 9 měsíců do narození miminka nejpříjemnějších. V 1. trimestru hormony způsobují příznaky jako napětí a citlivost prsou, ranní nevolnosti a únavu, které sice později většinou zmizí, ale v dalších měsících vám zas může překážet velké bříško apod. Zjistěte, jak se cítit po celou dobu gravidity spokojeně a v kondici?



Zůstaňte fyzicky aktivní

Cvičení během těhotenství vám dodá více energie a pomůže tělu připravit se a usnadnit porod. Zdravé ženy by měly cvičit alespoň 2 a půl hodiny týdně (poraďte se s lékařem). Vyberte si cvičení s menším dopadem, např. chůze nebo plavání, pokud jste byla před otěhotněním aktivní ve sportech jako aerobic či posilování, zkonzultujte s doktorem, zda a jak pokračovat. Při cvičení pijte hodně vody a přestaňte, pokud na vás přijdou závratě nebo mdloby.

Dopřejte si masáže a wellness

Lázeňský den může těhotenství krásně zpříjemnit. Masáž uvolňuje napětí a zmírňuje bolesti svalů. Najděte si však maséra nebo masérku, kteří mají certifikát na provádění prenatálních masáží. Většina wellness procedur je bezpečná, ale pozor na ty zvyšující tělesnou teplotu jako bahenní koupele či sauna. Také teď vaše pokožka může být na určité procedury (např. ošetření obličeje) citlivější než obvykle.

Protáhněte se a relaxujte

Jóga pomáhá uvolnit tělo a mysl a zlepšuje rovnováhu. Sežeňte si DVD s kurzy prenatální jógy nebo se přihlaste do kurzu. Certifikovaný instruktor bude vědět, které pozice jsou bezpečné a s blížícím se porodem vám je pomůže přizpůsobovat.

Jak si poradit s výkyvy nálad?

V průběhu těhotenství můžete mít pocit, že jste na emocionální horské dráze. Jste nadšená z představy miminka, ale máte obavy z porodu a rodičovství a celkově vás mohou hormony téměř zahltit. Nálady jako na houpačce jsou úplně normální. Dopřejte si dostatek odpočinku a protistresových aktivit jako cvičení či posezení s kamarádkami. Pokud máte pocit, že trpíte depresemi, proberte to s doktorem.

Péče o vlasy

Některé nastávající maminky trpí vypadáváním vlasů, jiné je zas mají pevnější a hustější. Po porodu vám může vypadnout víc vlasů než obvykle, ale do 6 měsíců by se jejich růst měl vrátit do normálu. Vlasové kúry jsou v těhotenství v pořádku, i když některé ženy čekají s chemickým barvením až po skončení 1. trimestru.

Péče o pleť

Během gravidity se vaše pokožka mění a možná bude potřeba změnit i rutinu v líčení. Zvolte make-upy a krémy, které odpovídají vaší pleti, jestliže se její struktura změnila a vyhýbejte se přípravkům s obsahem rtuti.

Mnoho žen mívá pleť mastnější nebo trpí melasmou, akné, pupínky, svěděním, skvrnami či striemi. Většinou podrážděný obličej uklidní hydratační krémy a pleťové vody. Před použitím speciálních mastí na akné se poraďte s lékařem.

Jak se oblékat?

Stále se můžete oblékat moderně, pohodlně a za rozumnou cenu, i když jste těhotná. Investujte do klíčových kousků oblečení jako džíny, kalhoty, pěkná sukně či šaty a pár pohodlných svršků. Doporučuje se podpůrná podprsenka a nízké boty s pevným základem. Ušetřit můžete i půjčením si oblečení od kamarádky, která už těhotná byla nebo nákupem v secondhandu.

Jezte zdravě

Protože jíte za dva, budete pravděpodobně potřebovat asi o 100-300 kalorií denně navíc. Vybírejte je moudře ze všech skupin potravin - obilovin, luštěnin, ovoce a zeleniny, masa a mléčných výrobků. Nevynechávejte snídani a mezi jídly si dopřejte zdravou svačinku. Pozor na pokrmy obsahující syrové nebo nedostatečně tepelně upravené vejce a maso, některé druhy ryb s vysokým obsahem rtuti a nepasterizované mléčné produkty.

Nezapomeňte na prenatální vitamíny

Běžně se doporučuje kyselina listová, vápník a železo. Nejlepší je získat je přímo z vyvážené stravy, ale užívají se také jako její doplněk. Jsou to živiny, které dítě potřebuje pro svůj růst a vývoj. Někdy je rovněž potřeba brát doplňky zaměřené na specifický nedostatek vitamínů jako třeba B12.

Dodržujte pitný režim

Dostatečná hydratace vám dodá energii a je prevencí infekcí močového měchýře a zácpy. Doporučuje se asi 2 litry denně (cca 20% vody získáte z potravy). Pijte průběžně celý den, nečekejte, až budete žíznivá. Nejlepší je voda, džusy a nápoje bez kofeinu. Pokud je vaše moč světle žlutá s nejvyšší pravděpodobností pijete dostatečně.

Spěte, když potřebujete

V 1. trimestru se vám může zdát, že budete chtít spát celou dobu. Na konci těhotenství je už dobrý noční spánek obtížnější. Časté močení, pálení žáhy, velké bříško či úzkosti vás mohou držet vzhůru. Zkuste spát na boku s polštářem za zády a mezi nohama. Cvičte raději přes den než večer a před spaním moc nepijte.

O lécích se poraďte s lékařem

Pokud možno neberte během gravidity žádné léky ani ty bez předpisu například proti nachlazení, na alergie, bolesti či protizánětlivé. V případě potřeby to zkonzultujte s doktorem. Jestliže jste pravidelně užívala léky před početím, proberte s ním také, jestli je smíte brát dál, popř. jak upravit dávkování.

Nebojte se mít pohlavní styk

Pokud vám lékař neřekne jinak, je pohlavní styk v těhotenství bezpečný. Možná ale bude potřeba vyzkoušet nové věci s vaší měnící se postavou a prsa a bradavky mohou být citlivé. Promluvte si s partnerem o tom, co vám dělá dobře. V případě bolestí nebo krvácení při pohlavním styku se poraďte s doktorem.

Udělejte si čas na partnera

Mnoho párů jezdí před porodem na poslední velkou dovolenou ve dvou. Jestliže plánujete exotiku, opět to proberte s lékařem a snažte se to stihnout do cca 36. týdne. Popřemýšlejte také nad tím, jak daleko zvládnete pohodlně jet autem nebo letět a jaká je úroveň zdravotní péče v cílové destinaci. Dovolenou však může nahradit i noc v luxusním hotelu či skvělý výlet.

Zůstaňte sebevědomá

S ohledem na probíhající změny ve vašem těle nebo myšlenkami na porod a mateřství se občas můžete cítit rozpačitě až úzkostně. Není se ale čeho bát. Obklopte se dobrými přáteli, diskutujte na internetu, nebojte se konzultovat, co vás trápí s doktorem. Zdravým jídelníčkem, cvičením, relaxací a pozitivním myšlením si užijete vzrušující čas těhotenství naplno.