Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Poporodní inkontinence - jak jí předejít a jak s ní bojovat

Vydáno: 23. ledna 2013 v kategorii Šestinedělí, napsala Markéta Dostálová.

miminko

Častou nepříjemností, která je důsledkem porodu, je poporodní inkontinence. Můžete jí předejít pomocí pravidelného cvičení. Pokud se ale přece jen objevila, nezoufejte, brzy se jí určitě zbavíte. Často se projevuje díky komplikovanému porodu nebo naopak díky přirozenému porodu.



Porod je jedním z nejsilnějších zážitků v životě každé ženy a některé jej dokonce označují za krásný. Ale u většiny je bohužel spojen s řadou nepříjemností, které se občas projevují ještě i po něm, jako právě poporodní inkontinence (tedy samovolný únik moči), o které si v tomto článku řekneme více a poradíme vám i, jak se tomuto problému vyhnout.

Jaké jsou příčiny a kdy inkontinence hrozí?

Potíže s inkontinencí mohou nastat už během těhotenství. Čím je plod větší, tím víc tlačí na pánevní svalstvo. Při porodu tyto svaly nadměrně rozpíná, čímž dochází k anatomickým změnám a poškození ve svalech a nervech, což se může projevit právě samovolným únikem moči nebo i stolice.

Vyšší riziko je u žen, které rodí přirozeně (ale ani porod císařským řezem není řešení, pokud je prováděn víckrát) a porod je komplikovaný, při narození většího miminka (nad 4 kg), při porodu kleštěmi nebo u obézních žen.

Jaká je prevence?

Už před otěhotněním se doporučuje posilovat svaly pánevního dna. Během těhotenství i po něm se doporučuje 10 cviků 3x za den. Existují i speciální Kegelovy cviky, které slouží i jako prevence před nástřihem hráze. Ničemu neuškodí posilovat ani ostatní svalstvo a dávat pozor na celkové držení těla.

Co dělat, když inkontinencí trpíte?

Pokud i při pravidelném cvičení trpíte únikem moči ještě cca rok po porodu, navštivte raději lékaře, nejlépe specialistu na urogynekologii. Někdy je totiž třeba léků nebo přímo chirurgického zákroku.

Jinak se se vyhýbejte močopudným nápojům (kofein), choďte na toaletu pravidelně, i když se vám zrovna nechce, používejte speciální absorpční (urologické) vložky a ochranné krémy pečující o podrážděnou pokožku na intimních místech a celkově důsledně dbejte na hygienu.