Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Rok 2014 je plný změn - porod s porodní asistentkou a ambulantní porod

Vydáno: 7. ledna 2014 v kategorii Porod, napsala Adéla Jánská.

novorozenec

Nový rok 2014 je plný změn a to se týká i porodů v nemocnici a doma. Konečně byl zaveden ambulantní porod a porod jen s porodní asistentkou. Zjistěte si co nejdříve, co všechno se změnilo, ať máte o tom co nejvíce informací. Podívejte se na podrobnosti.



Chcete vědět, jaké významné změny nás čekají v letošním roce? Nastávající maminky se mají na co těšit (a to v dobrém), změn je celkem hodně.

Porod jen s porodní asistentkou

Od letošního roku je možné, aby byl porod veden pouze porodní asistentkou v případě, že nejsou žádné komplikace. Je nutné, aby daná porodní asistentka měla smlouvu s nemocnicí, aby daný výkon následně proplatila pojišťovna. Pokud nastanou komplikace, je okamžitě přivolán lékař, který taktéž musí být přítomen i u určitých fází porodu.

Porod s porodní asistentkou navíc musí být ještě před samotným porodem a po vstupním vyšetření lékařem schválen.
Má to ale i další háček, žena si nebude moct vybrat svou porodní asistentku, ale může mít jen tu, která má smlouvu s porodnicí. Odpovědnost bude v tomto případě na nemocnici či porodnici.

Další novinka - ambulantní porod

Už není třeba pár hodin nebo den po porodu podepisovat revers, ale již můžete odejít pár hodin po porodu, který proběhl bez komplikací, domů. A navíc se nebude muset hlásit sociálce, jako tomu bývalo u reversu. Nebude se jednat o standardní postup, protože brzký odchod může být pro dítě nebezpečný. Stále je totiž doporučováno, aby matky v porodnici zůstaly tři dny a provedla se všechna vyšetření.

Na druhý den matka může jít s novorozencem na kontrolu do porodnice, v případě, že nebude chtít jít, počká si až na kontrolu pediatra, který vyšetří novorozence doma. Pokud ale nebude vše v pořádku, doporučí jí vrátit se zpět do porodnice.

Pokud by žena chtěla poporodní péčí porodní asistentky, musí ji hradit sama.

Domácí porod - zase ne

Tolik kontroverzní domácí porod se opět nedočkal schválení. Porodní asistentky nedostanou k jeho vedení povolení, protože ve vyhlášce stojí, že musí mít potřebná přístrojová vybavení. Vzhledem k tomu, že je nemají, nemůže být domácí porod prováděn legální cestou. Navíc by jej neproplácely ani zdravotní pojišťovny. Takže zase žádná změna, jen zpřísnění.

Ve výsledku na revers šlo jít domů po pár hodinách po porodu i v předchozích letech, občas porod vedla i sama porodní asistentka, když doktor byl zrovna zaneprázdněn nebo porod nestihl a doma se také tajně rodilo.

Líbí se vám tyto změny nebo se ve výsledku nic moc nemění?

Zdroj: MZ ČR