Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Jak ušetřit na dítěti? Zajímavé rady vám pomohou tolik neutratit

Vydáno: 6. srpna 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Adéla Jánská.

oblečení

I když by se na dítěti šetřit nemělo, v dnešní době se mnoho rodin snaží ušetřit každou korunu a to se projeví i na dítěti. Při správně promyšleném plánu můžete ušetřit dostatek financí. Mnoho věcí do výbavičky seženete u známých.
A co to ostatní? Podívejte se na několik tipů.



Děti stojí nejen dostatek času, ale i peněz. To byste měla před pořizováním miminka všechno zvážit. Nutné je pořídit výbavičku, kočárek, postupně kupovat oblečení, jídlo, pleny,... Je to mnoho, proto je vhodné nakupovat s rozumem. Pokud máte příbuznou či známou, můžete mnoho věcí od ní koupit levněji. Také můžete využít bazarů.

Jak na kočárek?

Když si vyberete kvalitní kočárek, vydrží vám dlouho. Ideální je trojkombinace. Nemusíte vystřídat několik kočárků, abyste byla in a mohla se pochlubit před známými. Stačí kočárek, který vydrží.

Výhodné jednorázové pleny

Oblíbené jednorázové pleny nakupujte v akcích. Každý super/hypermarket mívá pravidelné akce. Zpravidla se střídají určité položky co daný počet týdnů. Hlídejte si akce a nakupte výhodně pleny. Nezapomeňte ale vždy na správnou velikost. Pokud pojede kvůli akci několik desítek kilometrů, tak si vždy propočítejte, zda se vám doopravdy vyplatí a zda nekoupíte věci, které byste jindy ani nekoupila. Ne všechny akce jsou výhodné.

Dejte dítě dříve na nočník

Pokud naučíte dítě chodit na nočník v dřívějším věku, tak i spotřeba plen klesne. Možná namítáte, že díte si samo řekne, kdy chce na nočník (např. ve 2 letech), ale zeptejte se maminky, kdy jste chodila vy na nočník. Kdysi se chodilo mnohem dříve na nočník okolo 8 - 12 měsíců. Takže učte dítě na nočník třeba ve 12. měsíci. Ušetříte za pleny.

Kojte co nejdéle

Kojení je nejpřirozenější stravou pro dítě. Dodá mu potřebné živiny a navíc se jedná o stravu zdarma. Kojte co nejdéle, dítě bude spokojené a dlouhé kojení má jen samá zdravotní pozitiva. Umělá výživa je pořád umělá a navíc je dosti drahá.

Vařte doma

Vaření doma je vždy levnější než kupování různých příkrmů a dětské výživy. Malá sklenička vyjde mnohem dráž než jídlo, které uvaříte doma. Stačí si to jen propočítat. Vždy vařte ve větším množství. To rozdělte a podle potřeby můžete zamrazit. Používejte nejlépe domácí nebo bio potraviny. Nic se nestane, ani když bude používat nebio potraviny. Základní suroviny jsou levné a hlavně obsahují chemii.

Oblečení

Další významnou položku v rozpočtu tvoří oblečení. Oblečení můžete dostat nebo levně koupit od příbuzných a známých a tím dost ušetříte. Dále je možné ho koupit na internetu nebo bazarech. Nezapomeňte, že dítě strašně rychle roste, proto není nutné mít mnoho oblečení ve stejné velikosti.

Jak ušetřit na dítě?

Plánujete miminko? Víte, že například za dva roky nebo za rok začnete pracovat na dítěti. Tak si na něj postupně našetřete. Každý měsíc si na něj odkládejte určitou částku podle vašich možností (2 000 Kč, 3 000 Kč, 5 000 Kč, 10 000 Kč,...). Za rok, dva nebo tři našetříte celkem slušnou částku, která vám do začátku velmi pomůže.

Možná si říkáte, že nemáte z čeho něco ušetřit nebo že vám to nevyjde... Tak mi pak dovolte smělou otázku: z čeho budete kupovat financovat potřeby pro dítě?