Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Znáte komplikace při porodu, které se mohou vyskytnout?

Vydáno: 30. března 2015 v kategorii Porod, napsala Markéta Dostálová.

dítě

Určitě není cílem tohoto článku vás zbytečně strašit, protože Česká republika patří desítky let k zemím s nejnižší novorozeneckou úmrtností na světě. V dnešní době internetu a médií je však dobře, že můžeme získat informace o všem, co se může hodit a je vhodné mít podvědomí o věcech, které mohou při porodu nastat. Jaké jsou nejčastější komplikace?



Předčasný odtok plodové vody

Pokud si nejste jistá, zda vám plodová voda odtekla (někdy odtéká tak pomalu, že to žena nepozná), jeďte do porodnice, kde vám udělají test na její přítomnost. Po odtoku plodové vody čiré barvy byste měla do porodnice dorazit do hodiny. Pokud je voda zabarvená (například narůžovělá, nazelenalá či hnědá), jeďte raději okamžitě. V případě, že je plodová voda zakalená, je nutné plod monitorovat a jestli vykazuje nějaké známky ohrožení, většinou se provede císařský řez.

Neodloučení placenty

Normálně placenta vyjde z těla matky sama asi do dvou hodin po porodu. Pokud k tomu nedojde, je potřeba ji vytáhnout manuálně.
Existuje ještě komplikace předčasného odloučení placenty, která je velmi vážná - u plodu může dojít k přerušení dodávky kyslíku a u matky k nadměrnému krvácení. Naštěstí se objevuje pouze u 1 % všech porodů.

Pupeční šňůra kolem krku

Nebojte se, narodí se tak mnoho dětí a většinou u nich nedojde k žádné vážné komplikaci. Postačí, když porodník bude miminko důsledně monitorovat a sledovat všechny jeho pohyby.

Porod velkého plodu

Za velký plod je považováno dítě, které váží více než 4 kg. Někdy se může stát, že maminka v sobě nosí miminko o váze až 4,5 kg. Jestli bude novorozenec velký se dá dnes poznat už na ultrazvukovém vyšetření a pokud má matka prostornou pánev lze porodit i tak velké miminko přirozeným způsobem, jinak se provádí císařský řez.

Porod koncem pánevním

Laicky se tomu říká, že miminko jde nožičkama napřed. V tomto případě se také volí císařský řez.

Vrozená vývojová vada

V současnosti je lze rozeznat už v těhotenství, především díky odběrům plodové vody (amniocentéze) nebo choriových klků (choriocentéze). Je tak dostatek času zvolit způsob porodu podle konkrétní vady, popř. nechat porod proběhnout v porodnici, která je na tuto vadu specializovaná či s přítomností specializovaného pediatra.

Některé vzácné komplikace

Existují i další možná rizika, naštěstí jsou velmi vzácná. Patří sem například:

Výhřez pupečníku

Dochází k němu, když miminko není při odtoku plodové vody ve správném kontaktu s pánví a ta spláchne kličku pupečníku do pochvy. Tato komplikace vyžaduje akutní císařský řez, ale u donošených dětí je velmi řídká.

Nedostatečný přísun kyslíku plodu

Tato komplikace má tři stádia - hypoxémii (nejmírnější), hypoxii a asfyxii (nejtěžší). Ale i děti, které prošly asfyktickou fází, mohou přežít bez následků. Při asfyxii se novorozenec okamžitě resuscituje.
Hypoxie může způsobena špatným stavem placenty (např. u přenášení - těhotenství, které trvá déle než 42 týdnů), zdravotním stavem matky (anémie, nízký nebo vysoký krevní tlak, onemocnění srdce či plic) i plodu (anémie, pneumonie, vrozené vady, nedostatečný růst v děloze).
Riziko hypoxie lze monitorovat už během těhotenství i během porodu různými způsoby. Případů donošených novorozenců, kteří mají po asfyxii trvalé (hlavně neurologické) následky je 20 - 40 na 100 000 porodů.

Embolie plodovou vodou

Znamená to průnik plodové vody do krevního oběhu matky a odtud do plicního řečiště. Příčinou může být předčasné odloučení placenty, nutnost operace ve 3. době porodní, mrtvý plod, preeklampsie (onemocnění placenty charakteristické vysokým krevním tlakem a množstvím bílkovin v moči) nebo poranění děložního hrdla. Jedná se o závažnou komplikaci, která je však naštěstí velmi řídká (1:80 000 porodů).

Rizikové faktory pro porodní komplikace

Porodními komplikacemi mohou být více ohroženy ženy, které jsou starší 35 let a naopak mladší 17 let, během těhotenství kouří, pijí nebo berou drogy, mají za sebou více než 4 porody, jsou menší než 150 cm, podstoupily gynekologickou operaci, měly komplikace již v předchozím těhotenství nebo jsou chronicky nemocné (cukrovka, vysoký krevní tlak, astma, onemocnění ledvin) či zatížené rodinnou anamnézou.