Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Jak správně vybrat dětskou autosedačku

Vydáno: 1. července 2014 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

dítě v autosedačce

Dětské autosedačky se používají nejen kvůli bezpečnosti, ale také zákonu. Právě kvůli bezpečnosti byste měli věnovat dostatek pozornosti při jejím výběru pro své dítě. Při případné nehodě i při běžné jízdě by měla dokonale ochránit dítě, proto se nesmí tato koupě podcenit. Podívejte se na tipy, jak a co koupit.



Dětské autosedačky jsou nezbytností, dokud dítě neměří a neváží více než 150 centimetrů a 36 kilogramů, počítejte tedy s tím, že budete postupně potřebovat dvě nebo tři. Řešením pak mohou být nastavitelné autosedačky, které se vyrábějí buď pro děti od narození do 4 let, nebo dokonce od jednoho roku do 12 let.
Nejdůležitější je u nich bezpečí a snadné ovládání, ale při výběru se dívejte i na další faktory jako uchycení, základna, bezpečnostní pásy, pohodlí a podobně.

Jednoduchost ovládání

Podívejte se na výsledky testů německého autoklubu ADAC nebo americké agentury NHTSA, která používá pětihvězdičkové hodnocení. Čím více hvězdiček, tím snadnější použití. Hodnocení bere v úvahu, jak snadné je nainstalovat dětskou autosedačku do auta a zabezpečit v ní dítě i obsah a srozumitelnost návodu k obsluze. U nás pochopitelně žádejte návod v češtině.

Isofixové uchycení

Tyto sedačky mají vzadu isofixové kleště, které se při usazování přicvaknou do kovových oček v sedadle auta. Všechny nové vozy mají isofixová oka už z výroby, ale někdy jsou umístěna nepohodlně. Naštěstí i to už automobilky napravují. Montážní chyby u této techniky jsou prakticky vyloučeny.

Bezpečnostní pásy

Měly by mít pět popruhů – jeden pro každé rameno, jeden pro každé stehno a jeden mezi nohy. Moderní pásy jsou nastavitelné a tím bezpečnější než starší typy.

Pultíky

Nové testy prokázaly, že děti jsou v sedačkách s pultíkem vystaveny menšímu zatížení než bez nich. Čím dál častěji se tak vyrábějí autosedačky s odnímatelným pultíkem (někdy může být méně komfortní).

Ochrana proti bočnímu nárazu

Některé sedačky jsou vybaveny speciální pěnou zmírňující náraz a dalšími doplňky, které chrání hlavu a hrudník v případě bočního nárazu. Naopak jednoduché podsedáky nejsou proti těmto nárazům tak efektivní a hůře se u nich správně upevňuje pás přes rameno.

Dvoudílné autosedačky

Mnoho kojeneckých autosedaček má dva díly – spodní základna se propojí s isofixem a samotná sedačka pak jednoduše propojí se spodním dílem. Tento typ je bezpečný a pohodlný, protože upevnění je velmi jednoduché a nemusíte sedačku připevňovat pokaždé, když někam jedete. Nedá se však použít v každém voze.

Autosedačky se dají umístit i na přední sedadlo vedle řidiče, ale v tom případě zde nesmí být aktivní airbag. Čelní airbagy vypínejte i u protisměrných otáčivých sedaček.

Na kolik autosedačky vyjdou?

Neplatí, že nejdražší je nejlepší. Například podle testu ADAC stála nejhorší sedačka v přepočtu asi 8 tisíc Kč, zatímco mnohem bezpečnější se dají pořídit i za polovinu této ceny.
Podle loňského hodnocení ADAC, které zahrnuje bezpečnost při crash testech, ovladatelnost, pohodlí i množství škodlivých látek v materiálu, nejlépe dopadly v kategorii do 13 kg dítěte (cca rok a půl věku) Peg Perego Primo Viaggio SL & Isofix Base (6 500 Kč), do 18 kg (4 roky) Cybex Sirona Isofix (10 500 Kč) a Kiddy Phoenixfix Pro 2 Isofix (5 800 Kč) a mezi sedačkami pro větší děti (od 1 nebo 4 let do 12) Recaro Monza Nova IS Seatfix Isofix (6 000 Kč) a Diono Monterey 2 Isofix (3 000 Kč).

Kterou autosedačku používáte?