Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Jak podporovat dítě ve vývoji během prvního roku

Vydáno: 4. listopadu 2014 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

dítě

Některé děti začnou mluvit brzy, jiné zas chodí o mnoho dříve než jejich vrstevníci. Všechny rostou svým vlastním tempem. Odlišný vývoj jen zřídka signalizuje, že je něco v nepořádku, přesto se nemusíte stydět poradit se s pediatrem, pokud máte obavy. Obvykle jde ale o normální rozdíly mezi jednotlivými dětmi, takže si v klidu užívejte s nimi jejich vývoj.



Co všechno můžete čekat během prvního roku?

První měsíc

Buďte miminku co nejblíže. Nejlépe totiž vidí věci jen 20-35 cm vzdálené. Bude milovat, když se vám bude moci dívat do tváře. Když nespí, nebojte se ho mít co nejblíže u sebe a cukrovat na něj.

Druhý měsíc

Pomáhejte děťátku rozvíjet pohyb a zrak tím, že na něj budete tleskat, vyprávět a zpívat mu. Postupem času se bude snažit napodobit vaše pohyby a hlas a bude tak rozvíjet koordinaci pohybů a jazyk. Později také bude napodobovat váš výraz. Vyplazujte jazyk, usmívejte se nebo otevírejte ústa, za pár měsíců vás bude imitovat.

Třetí měsíc

Dítě si začíná hrát se svýma ručičkama a sahá na věci. Podporujte jeho koordinaci ruka-oko tím, aby si samo uchopilo chrastítka a další hračky. Bude jej rovněž bavit zvedat hlavu. Dejte před něj bezpečné zrcadlo - bude ji zvedat ještě více a zkoumat svůj obličejík.

Čtvrtý měsíc

Jeho sociální, motorické a jazykové schopnosti jsou nyní v rozkvětu. Miminko dává najevo emoce - šťastně žvatlá, když mu podáte hračku nebo nespokojeně bručí či rozzlobeně pláče, když jdete pryč.
Zajímavostí je, že nyní začíná být lechtivé - tento reflex se rozvíjí asi od 14. týdne věku.

Pátý měsíc

Oči a uši miminka začínají fungovat stejně jako ty vaše. Dále začíná žvatlat. Odpovídejte mu a opakujte slova, aby se učilo komunikovat. Když se snaží napodobit, co mu říkáte, podporujte jej v tom. Můžete mu číst z knih, ukazovat na předměty kolem a říkat, jak se jmenují.

Šestý měsíc

Dítě se učí sedět a více hýbat. Podporujte jej v plazení po břiše - dávejte před něj hračky a povzbuzujte ho v jejich dosažení. V tomto věku však také má tendenci si dávat všechno do úst, proto nepoužívejte malé hračky a celkově se ujistěte, že jeho okolí je bezpečné.

Sedmý měsíc

Rozvíjejí se jeho manuální dovednosti, klešťový úchop se naučí v následujících měsících. Stimulujte jemnou motoriku a koordinaci svého dítěte tím, že ho budete podporovat ve zvedání vhodných předmětů. Nebo ho posaďte ven do trávy - zpočátku bude trhat celé hrsti, ale brzy se bude snažit sebrat jednotlivá stébla.

Osmý měsíc

Je čas dále povzbuzovat jeho prostorové vnímání a používání slov. Učte ho ukazovat si na části těla třeba tím, že se zeptáte: „Kde je tvůj nos?” a ukážete na něj.

Devátý měsíc

Dítě je fascinováno zavěšenými a sklápěcími předměty a tím, jak fungují - zabaví jej knihy s tvrdými kartonovými stránkami, dveře od skříní, krabice apod. Když je bude zavírat a otvírat, rozvíjí svou koordinaci ruka-oko.

Desátý měsíc

Začne milovat hledání schovaných věcí. Pomůže mu to rozvíjet jemnou motoriku a vnímání stálostí věcí - že neodešly, když nejsou vidět. Schovejte pestrobarevnou hračku pod šátek nebo písek na pískovišti, položte na něj ruku dítěte a pomozte mu ji objevit. Brzy bude nacházet věci bez pomoci.

Jedenáctý měsíc

Pokračujte v podpoře jeho jazykových schopností spoustou písniček a her. Jazykové dovednosti dítěte se rozvíjejí při interakci s ostatními lidmi, ne sledováním televize, takže s ním mluvte co nejvíce. Říkejte mu, co zrovna děláte nebo vidíte, používejte dramatická gesta a tóny.

Dvanáctý měsíc

Umí se postavit i udělat pár kroků, pokud se přidržuje nábytku. Umí rozlišit, co je dovolené a co ne, dovede pochopit jednoduchý příkaz, zamávat na pozdrav, uvědomuje si samo sebe a rozliší blízké členy rodiny a rádo podává věci.