Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

I siamská dvojčata se občas narodí

Vydáno: 19. března 2013 v kategorii Těhotenství, napsala Markéta Dostálová.

dítě

Občas se stane, že se narodí siamská dvojčata. Tento výskyt naštěstí není zas až tak častý (1 na 50 tisíc porodů) a většinou se rodí už mrtvá nebo brzy zemřou. V dnešní době se dá tento stav zjistit ultrazvukem a pak je na matce, zda si děti nechá a bude riskovat nebo půjde na potrat. Operace je náročná a často neúspěšná.



Každé vícečetné těhotenství je rizikové a nejkomplikovanější jsou případy, kdy jsou dvojčátka srostlá. V současnosti už lze porodu siamských dvojčat předejít díky ultrazvuku, ale některé ženy (třeba z náboženských důvodů) potrat odmítnou nebo se na tuto komplikaci přijde pozdě.

Co to znamená?

Siamská dvojčata bývají srostlá v oblasti hlavy, hrudníku nebo dolní části zad. K tomu dochází nešťastnou náhodou, když se oplodněné vajíčko v děloze nerozdělí. Mají společný krevní oběh a často i životně důležité funkce (orgány), proto je chirurgické rozdělení tak náročné. Poprvé se to podařilo v USA roku 1952, u nás v roce 1980.

Jedna taková dvojčata připadají na každých 50 000 porodů, většinou se však už narodí mrtvá nebo umírají brzy po něm.

Označení siamská pochází od bratrů Enga a Changa Bunkerových, kteří pocházeli z Thajska (dříve Siam) a v 1. pol. 19. stol. chtěli být odděleni v Evropě, lékaři však z důvodu vysokého rizika operaci odmítli.

Známé případy siamských dvojčat

První známá siamská dvojčata u nás byla Růžena a Josefa Blažkovy, jež byla narozená roku 1878. Zaujala místního hraběte, který jim zaplatil dobré vzdělání. Později vystupovaly v cirkusech po celém světě. Růženě se dokonce narodil zdravý syn. V roce 1922 obě zemřely kvůli vážné nemoci jedné z nich.

Téměř celebrity jsou Američanky Abigail a Brittany Hensel, které už o sobě natočily dokument a plánují vlastní reality show. Abby a Brittany jsou zdravé, sportují a studují univerzitu.

Známá byla také íránská dvojčata Ladan a Laleh Bijani, studentky práv, kterým v roce 2003 celý svět fandil, když se ve svých 29 letech rozhodly operovat v Singapuru. Při rozdělení bohužel obě zemřely.

Na Slovensku byla poprvé siamská dvojčata úspěšně oddělena před 12 lety. Andrea a Lucia Tóthovy dnes žijí stejně jako ostatní děti, ale jsou pod dohledem lékařů a v dospělosti je možná čekají další operace.