Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Novorozenecká žloutenka

Vydáno: 3. září 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Martina.

Novorozenecká žloutenka

Novorozeneckou žloutenkou trpí až 50 % všech novorozenců. Vyskytuje se vždy v různě velké míře. Pokud se během 2. až 3. dne od narození objevilo na kůži vašeho miminka žluté zabarvení, pak se s velkou pravděpodobností jedná právě o novorozeneckou žloutenku. Žlutý nádech mívají také sliznice novorozence.



Nemusíte mít strach – nejedná se o nikterak vážnou nemoc s ohrožením života. Novorozenecká žloutenka sama vymizí zpravidla 6. den, v ojedinělých případech však může přetrvávat i 2 až 3 týdny. Byly však zaznamenány případy, kdy se se žloutenkou vypořádávaly také děti ve věku 2,5 měsíce.

Proč vzniká tato žloutenka?

Nemoc zvaná novorozenecká žloutenka vzniká rozpadem červených krvinek, ze kterých se uvolňuje krevní barvivo, tzv. hemoglobin. Čerstvě narozené dítě má totiž ještě z děložního hrdla přebytek erytrocytů (červených krvinek), které však mají kratší životnost než u dospělého jedince, takže je v jeho těle dočasně přebytek rozpadových látek.
Ty se vylučují pomocí jater, odkud se odvádějí žlučí a dále stolicí z těla ven. Protože ale potřeba odstranit červené krvinky, zejména jejich barvivo, je vyšší než čistící schopnost organismu, tak se rozpadové produkty krevního barviva, a to především látka bilirubin, ukládají ve tkáních a žlutě je zabarvují.

Kojení pomáhá

Nejlépe se s novorozeneckou žloutenkou vypořádávají kojené děti. Časté a neomezované kojení je také prevencí proti této časté nemoci. Hodnota bilirubinu se sleduje již na novorozeneckém oddělení kožním testem. Je-li potřeba, vyšetří se hladina žlutého barviva v krvi a lékař popřípadě na základě těchto hodnot stanoví léčbu modrým světlem, tzv. fototerapii. Vysoká hladina bilirubinu může vést k poškození mozkových buněk a poruše vývoje, proto je léčba u těchto jedinců nezbytná.

Žloutenka je častější u porodních komplikací

Žloutenka často doprovází také vážnější komplikace při porodu. V případě nízké porodní hmotnosti, rozdílnosti krevních skupin matky a novorozence, nezralosti plodu či nedostatku kyslíku pro něj, infekce a jiných faktorů je značně zkomplikován porod a ohroženy první dny života novorozence. Právě zde se však často objevuje také novorozenecká žloutenka a to již během prvního dne od porodu, zpravidla také trvá déle. V případě rozdílných krevních skupin a Rh-faktorů matky a dítěte se žloutenka někdy musí řešit výměnnou krevní transfúzí. U žloutenky provázející infekci je nejdříve zapotřebí odstranit vyvolávající příčinu.