Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Konopné a bambusové pleny - jaké jsou jejich výhody?

Vydáno: 15. dubna 2014 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

přebalené dítě

Nemáte-li ráda jednorázové pleny a raději saháte po látkových, vyzkoušejte i bambusové nebo konopné. Jedná se o přírodní vlákna, která mají výborné absorpční vlastnosti. Také dlouho vydrží a jsou přirozeně antibakteriální. Horší je ale jejich složitější péče, ale rozhodně se nejedná o postup, který by se nedal zvládnout.



Díky jednoduchému používání a dobrým absorpčním vlastnostem jsou mezi maminkami nejoblíbenější jednorázové plenky. Mnoho se jich ale vrací k látkovým plenám jak z ekologické, tak i finanční šetrnosti. Mezi tzv. látkovky patří i plenky vyrobené z konopných a bambusových vláken. Mají jak své výhody, tak také nevýhody. V tomto článku vás s nimi seznámíme blíže.

Výhody plen z konopných vláken

Konopné plenky jsou odolné, savé a mají přirozené antibakteriální vlastnosti. Miminko je tak chráněno před mikroby, bakteriemi, houbami a plísněmi. Konopná vlákna jsou delší, silnější, savější a odolnější proti plísni než bavlněná. Konopí je také ekologické, nepoškozuje půdu, ve které se pěstuje, naopak, konopné listy navracejí dusík zpět do půdy, takže je úrodnější a rostlina spotřebuje méně hnojiv. Pleny se většinou vyrábějí v kombinaci z konopných a bavlněných vláken.

Jak pečovat o konopné pleny?

Před prvním použitím se doporučuje je nejprve přeprat ve studené vodě s pracím prostředkem, který neobsahuje enzymy, poté v horké vodě s 1/3 šálku jedlé sody a nakonec vymáchat (můžete přidat 1/4 šálku octa). Tento postup zvýší jejich savost. Sušit je můžete v sušičce při nižším stupni, což snižuje opotřebení vláken, můžete také na vzduchu nebo radiátoru, ale ne při vysokých teplotách. Tvrdnutí zabráníte tím, když plenku po každém usušení promnete v rukou.

Výhody plen z bambusových vláken

Bambusové vlákno výborně saje, je velmi jemné, příjemně chladivé, ale zároveň udržuje teplo, takže v létě dítě osvěží a v zimě zahřeje. Dále je antibakteriální, hypoalergenní, prodyšné a chrání pokožku před UV zářením. Stejně jako konopí jde o ekologicky šetrný a obnovitelný materiál.

Jak pečovat o bambusové pleny?

Maximální savosti dosahují cca po 10 vypráních. Před prvním praním se doporučuje nechat je v noci odmočit ve vodě. Používejte ekologické prací prostředky, perte na 30-40°C a ždímejte nejvíce do 400 otáček. Na rozdíl od konopných plen při praní bambusových nepoužívejte ocet nebo Permon.

Další rady ohledně péče

U obou druhů plenek dále platí, že je není nutné žehlit a měly by se prát co 2-3 dny. Skladují se v uzavřeném kyblíku nasucho nebo ve vodě, zápach eliminujete přidáním pár kapek levandulového nebo esenciálního olejíčku. Nepoužívejte aviváž, snižuje savost. Skvrny lze odstranit žlučovým mýdlem. Po přebalení znečištěnou plenku utřete ubrouskem a opláchněte pod tekoucí vodou.

Jaké jsou tedy výhody a nevýhody?

Látkovky, tedy i konopné a bambusové pleny, jsou ekologicky a finančně šetrnější. Ačkoli se to nezdá, i se započítáním energií na praní a nákupu pracích prostředků vyjdou levněji než jednorázové. Vrátí se vám rovněž vyšší investice do jejich pořízení. Je však důležité zjistit si mnoho informací pro správný výběr a jsou náročnější na váš čas a místo (skladování, sušení). Výrobci se ovšem snaží, aby péče o ně byla čím dál jednodušší.

Máte zkušenosti s těmito typy plenek nebo dáváte přednost jednorázovým?