Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Těhotenský test: Kdy si ho udělat a kdy mu věřit?

Vydáno: 30. března 2017 v kategorii Těhotenství, napsala Adéla Jánská.

těhotenský test

Když stále nepřichází menstruace nebo cítíte, že možná jste v tom, potom je nejspolehlivější si udělat těhotenský test. Ten si můžete udělat doma nebo zajít za lékařem na krevní test. Na jakém principu testy fungují, kdy testovat a jak zjistíte pozitivní nebo negativní výsledek?



Nejlepší metoda, jak zjistit, jestli jste a nebo nejste těhotná, je vyzkoušet těhotenský test. Pomocí jednoduchého testu snadno zjistíte výsledek v klidu domova kvůli hormonu hCG (choriogonadotropin), který je vyplavován po uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze do krve a moči. A to vám přesně pomůže test, který testuje přítomnost tohoto hormonu v moči, odhalit.

Jak použít těhotenský test?

Použití testu je velice jednoduché a zvládne ho každá žena. Stačí si zakoupit těhotenský test (vyzkoušejte tento s ukazatelem týdnů), přečíst návod a následně ho použít. U každého testu je odlišný postup, protože se testy od sebe různě liší. Nejčastěji se používají proužky, které se jednoduše vybalují z plastového obalu.

Z obalu vyjměte testovací proužek, který na pár vteřin namočte do moči (nejvhodnější je ranní moč, kde se nachází nejvíce hormonu hCG, ale většina testů se dá použít kdykoliv během dne) - namočit můžete do plastového kelímku nebo jiné suché a čisté nádoby, můžete proužek rovněž pomočit nebo nanést moč kapátkem na uvedené místo. To opět záleží na typu testu, každý to může mít jinak.
Položte proužek na rovnou a suchou plochu a vyčkejte několik minut.
Následně uvidíte dvě nebo jednu čárku. První čárka se objeví rychle, otázkou je, zda tam zůstane sama nebo ne.

Pozitivní výsledek ||

Pokud se vám na testu objeví dvě čárky, jste těhotná. Někdy se může objevit druhá čárka, která je méně znatelná, je slabá, má spíše růžovou barvu (duch). To znamená, že v moči je velmi málo hormonu hCG a měla byste test znova vyzkoušet za dva dny. Pravděpodobně druhá čárka zesílí, což bude znamenat jediné, že jste těhotná. Při dvou pozitivních testech, můžete výsledku věřit.

Výsledek těhotenského testu sice není stoprocentní, ale zpravidla, pokud test není proveden špatně, není starý nebo není moč ovlivněná léky, výsledek není falešně pozitivní. Falešně pozitivní výsledek může nastat i kvůli nedávnému těhotenství (i ukončeným), cystě nebo menopauze.

Pro ověření výsledku si udělejte test třeba za dva dny, použijte jinou značku a uvidíte, co se vám na něm objeví. Pokud opět dvě čárky, objednejte se ke gynekologovi, aby vám tuto zprávu potvrdil. Může vám dělat test z krve, který je stoprocentní.

Negativní výsledek |

Jestliže na těhotenském testu po uplynutí několika minut zůstane pouze jedna čárka, pravděpodobně nejste těhotná. Tento výsledek ale není moc jistý, můžete test provádět příliš brzo nebo se může stát, že jste hodně pila a tím i se zředila moč včetně výskytu hormonu nebo ji mohou ovlivnit i některé léky.

Pro jistotu proveďte za pár dnů opět test, ať se může tento výsledek potvrdit nebo vyvrátit. Pokud jste si jistá nebo byl test proveden po dlouhé době, můžete s negativním výsledkem počítat téměř jistě.

Kdy si nejdříve udělat test?

Těhotenský test si můžete udělat hned, když vám vynechá menstruace (v den vynechání a dál) nebo i několik dní (7 - 9) po oplodnění, to je ale nutné použít testy, které mají vysokou citlivost (10 mIU/ml). Hladina hormonu hCG se postupně od oplodnění zvyšuje a některé testy zachytí již od 10 mIU/ml a některé až od 25 mIU/ml, proto si na to dejte v lékárně, drogerii nebo obchodě pozor, pokud chcete znát výsledek co nejrychleji, který z nich koupíte.

Pozor, někdy žena může menstruovat a být zároveň těhotná. Pokud máte pochybnosti, otestujte si moč.

Kde koupíte těhotenský test?

Koupíte ho v každé lékárně, prodává se i v některých obchodech, DM drogerii nebo online na internetu. Cena za test je různá, stojí od 40 Kč do 300 Kč. Někdy se prodávají po jednom kusu, někdy po dvou či více.

Získejte levný těhotenský test na rychlou detekci

Mezi oblíbené značky patří GS Mamatest, Clearblue, Pepino, Woman secret Baby, Prenatal, Gravitest, Rapiclear atd.

Testy, které jsou na proužku si můžete uschovat na památku na delší dobu a testy Clearblue jen do doby, než se vybije baterka, což jsou dva dny.