Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Jak na sobě poznám, že jsem těhotná v prvních dnech?

Vydáno: 4. června 2015 v kategorii Těhotenství, napsala Adéla Jánská.

tehotensky test

Někdy se začínají v těle dít různé změny, které nastávají, když jste těhotná. Jak poznáte úplně první příznaky? Jak se projeví to, že jste těhotná? Stačí jen pozorovat drobné náznaky, které vám tělo dává a nemusíte použít ani těhotenský test. Podívejte se na odpovědi na otázky: „Jak poznám, že jsem těhotná? Jak zjistím těhotenství ještě před menstruací?”



Tělo každé ženy reaguje jinak, proto jsou také různé první příznaky. Některé některé projeví, jiné vůbec. Navíc, pokud žena nečeká, že by mohla být těhotná, snadno přehlédne malé změny, kterými se hlásí těhotenství. Bude je prostě vymlouvat něčím nebo si je přiřadí k úplně něčemu jinému (nejčastěji k premenstruačnímu syndromu). Asi by ji totiž nenapadlo hledat fakt, že se jedná o příznak těhotenství, když s tím vůbec nepočítá.

Asi nejspolehlivěji jej odhalí těhotenství krevní test. Pro začátek ale stačí klasický těhotenský test (vyzkoušejte tento s digitálním ukazatelem týdnů od početí nebo tento pro detekci již 5 dní před očekávanou periodou).

Mějte na paměti, že občas mohou vyjít falešně pozitivní nebo negativní výsledky. To se děje hlavně kvůli brzkému testování, špatnému postupu, test je starý nebo není spolehlivý. Každá značka je prostě jiná.

První příznaky těhotenství

Zjistěte, jaké mohou být příznaky v prvních dnech a týdnech a také, za co mohou být zaměněny.

Nateklá prsa a bolestivé bradavky

Nateklá prsa bývají zpravidla prvním příznakem těhotenství, k tomu se připojí i bolestivé či citlivé bradavky. Někdy mohou být prsa bolestivá a citlivá na jakýkoliv dotek. To ale může být i příznakem toho, že přichází menstruace.

Kovová příchuť v ústech

Právě taková příchuť v ústech může značit, že jste těhotná. Na druhou stranu i po některých pokrmech nebo olizování příboru můžete mít takový divný kovový pocit.

Bolesti břicha

Dalším příznakem jsou i bolesti břicha, ty mohou být menší i větší. Opět si je ale můžete splést s bolestmi po jídle, před menstruací nebo to může značit nějaké problémy s orgány.

Lepší čich

Mnoho těhotných si všimne, že jsou jim některé pachy příjemné a některé nepříjemné, také mají pocit, že je dokáží lépe rozeznat (a to již z dálky). I tohle ale může být vsugerovaný příznak nebo čich mohou zlepšit i některé léky.

Větší chuť k jídlu

Rázem po otěhotnění se objevuje i větší chuť k jídlu. Jakoby tělo naznačovalo, že bude chtít větší energetický příjem. Větší chuť na jídlo se ale objevuje i běžně a to nejen kvůli většímu apetitu, ale také po námaze nebo při menstruaci.

Chuť na netradiční jídla

I to může být příznakem toho, že jste těhotná. Ale také nemusí, protože lidé běžně kombinují různé chutě naprosto běžně.

Nevolnost a závratě

Jako další známka se uvádějí i nevolnosti, motání hlavy a závratě, ale ty se mohou objevit i u žen, které nejsou těhotné. Pokud se to ale tyto příznaky objeví u těhotných, tak za ně může hormon choriogonadropin. Stačí jen změna tlaku, pobyt v místě, kde je vydýchaný vzduch nebo rychlé pohyby hlavou a stejný problém mají i další ženy.

Únava

S otěhotněním je spojená i únava. Najednou už nebudete mít tolik energie jak předtím, ale budete se cítit velmi unavená a můžete chtít také pořád spát. To se děje díky zvýšené tvorbě progesteronu. Únava se ale může vyskytnout z ničeho nic i u netěhotných žen, může za to námaha, tlak, počasí, nevyvážené jídlo atd.

Výtok

Jako další znak těhotenství se objevuje i silnější výtok. Ten si ale můžete poplést i s výtokem, který je během ovulace nebo z jiných důvodů.

Slabé krvácení

To, že se uhnízdilo vajíčko, je často provázeno slabým krvácením (nidační krvácení). Krvácet ale můžete i normálně během cyklu (například na konci ovulace), po náročném sportu nebo po sexu.

Časté močení

Dalším příznakem, který se může objevit již po pár dnech od oplodnění, je častější močení. Může se objevit i menší inkontinence (při smání se nebo kýchnutí) nebo se žena nedokáže pořádně vymočit. Za tohle je zodpovědný hormon choriogonadropin. Tento znak se ale může snadno zaměnit, pokud žena prochladne nebo má počínající zánět močového měchýře.

Vynechání menstruace

Jednou z hlavních známek je vynechání menstruace. To většina žen zbystří, že se něco děje a sáhnou po těhotenském testu. Ale někdy se může menstruace pouze opozdit a to kvůli hubnutí, nemocem nebo lékům. Také se může stát, že se menstruace objevuje normálně několik měsíců a to i přesto, že jste těhotná.

Vypadáte jinak

Některé ženy na sobě zjistí, že jsou těhotné i při pohledu do zrcadla. Jejich oči jsou lesklé, pleť může vypadat trošku jinak a může se objevit akné. To všechno se ale může stát, když se pořádně nevyspíte nebo sníte něco špatného.

Intuice

Některé ženy říkají, že to prostě tušily a že jim to tak připadalo, že jsou těhotné. Prostě takový ten divný pocit. Může to být ale jenom shoda náhod, přání nebo to opravdu tuší.

Každá žena jinak vnímá to, že je těhotná. Některá nemá vůbec žádné příznaky, jiná jich má několik a jiné se projeví až mnohem později. V některých případech se nedá vůbec poznat, jestli se jedná o prvotní příznak těhotenství. Většinou jich před samotným vynecháním menstruace v prvních dnech bývá velmi málo příznaků a rozjedou se až poté, co menstruace vynechá.