Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Co to je ambulantní porod a kdy můžete jít domů?

Vydáno: 26. února 2017 v kategorii Porod, napsala Adéla Jánská.

ambulantní porod

Zůstávat po porodu v porodnici 72 hodin není nutné, již po několika hodinách můžete jít i s dítětem domů. To přesně oficiálně říká Ministerstvo zdravotnictví a jeho metodický pokyn k ambulantnímu porodu, který platí od začátku roku 2014. Ačkoliv je stále doporučeno zůstat v porodnici 72 hodin, teď to jde bez reversu.



Již pár hodin po porodu odcházíte i s miminkem domů. Ministerstvo zdravotnictví stanovilo jasná pravidla, která definují ambulantní porod a podmínky odchodu z porodnice, aby v tom nebyly neplechy, jak dosud. Navíc dostanete rady a upozornění, co byste měla a neměla dělat.

Co ambulantní porod je?

Ambulantní porod (ambu porod) je alternativa ke klasickému porodu a znamená to, že žena může jít po porodu již za pár hodin domů, zatímco u klasického až po 72 hodinách.

Podle metodického pokynu je možné jít domů s novorozencem po několika hodinách, pokud nebyly komplikace s porodem a pokud není bezprostředně ohroženo zdraví a život dítěte. Tato zajímavá varianta se určitě bude líbit ženám, které nemají rády nemocniční prostředí, mají doma další dítě nebo nepovažují za nutné tam zbytečně trávit svůj čas.

Pravidla pro ambulantní porod

Porod musí proběhnout fyziologicky (v termínu nad 37. týden), bez rizikových faktorů, císařského řezu atd.

Novorozenec musí mít dobrou poporodní adaptaci a nesmí se u něj vyskytnout patologický nález, pro nějž by mělo být pozorováno.

Zákonný zástupce musí být prokazatelně informován o důsledcích, které vyplývají z propuštění novorozence před uplynutím doporučovaných 72 hodin.

Zákonný zástupce musí být informován, že pro další zdravý vývoj novorozence se podle české odborné lékařské společnosti doporučuje do 24 hodin od propuštění zdravotní péče (vyšetření), provedení odběru krve z patičky 48 - 72 hodin po narození na screening dědičných metabolických poruch a také neprovedená vyšetření novorozence u poskytovatele zdravotních služeb v oboru neonatologie, dětské lékařství nebo pediatra.

Musí být předloženo písemné odvolání souhlasu s poskytnutím zdravotních služeb novorozenci nebo písemné prohlášení o nesouhlasu s poskytováním zdravotních služeb nebo byl o tomto odvolání či nesouhlasu učiněn záznam.

Někdy dělají porodnice problémy

Některým porodnicím se nelíbí, když chce žena s dítětem odejít brzo domů a mohou jí různě promlouvat do duše, že se jí či dítěti může něco stát, že to nezvládne, že může onemocnět žloutenkou, že to není chytré atd. Někdy si podmiňují propuštění potvrzením od pediatra, že přebírá péči za dítě, chtějí mít jistotu, že se o dítě někdo opravdu postará.
Někde rovněž chtějí podepsat i revers.

Informujte se dopředu

Nejlepší je se předem informovat, jak se na ambulantní porod tváří zrovna ve vámi vybrané porodnici a jaké mají pro něj podmínky. Každá porodnice má vlastní podmínky, na jejichž základě vás pustí domů. Je lepší vědět dopředu, co všechno potřebujete, ať pak můžete snadněji odejít.

Máte zkušenosti s ambulantním porodem?