Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Jak překonat strach z porodu

Vydáno: 27. května 2014 v kategorii Porod, napsala Markéta Dostálová.

těhotná žena je spokojená

Porodu se mnohé ženy bojí, prvorodička neví, co čekat a další mohou mít špatné vzpomínky kvůli vícero důvodům. Důležité je najít si porodnici, ve které vyjdou vstříc vašim požadavkům, nebudou vám provádět výkony, které nechcete a obecně se budou chovat slušně bez urážek a ponižování.



Porod je přirozená součást života většiny žen, ale mnoho jich z něj má strach, který se dokonce může projevovat nočními můrami, nevolností, bušením srdce, závratěmi, dušností či potížemi se soustředěním. Čeho se nejvíce bojíme? Toho, že se může něco pokazit, že to bude stresující zážitek nebo i bolesti. A s porodem také souvisejí některé nepříjemnosti, které nastávajícím maminkám kazí spánek. Je tak důležité rozlišit, co je u porodu přirozené a co můžete v porodnici odmítnout, pokud to není vyloženě nutné.

Epiziotomie (nástřih hráze)

Jedná se o nejčastější chirurgický zákrok spojený s porodem, u nás ho podstoupí každá druhá maminka. Přitom její rutinní provádění nemá žádné výhody ani pro ni, ani miminko. Naopak, žádné vědecké výzkumy nezjistily, že by nástřih hráze měl vliv na urychlení porodu (provádí se až na konci druhé doby porodní), že by byl prevencí proti neurologickému postižení dítěte, poškození pánevního dna, výhřezu dělohy ani poporodní inkontinence, jak se často říká. Naopak, může být příčinou trhlin a poškození oblasti hráze a konečníku nikoli ochranou před nimi a na rozdíl od přirozeného natržení postihuje všechny struktury tkáně a může být rizikovější (ztráta krve, otoky, infekce, komplikace při hojení, inkontinence, bolest při pohlavním styku). Mnoho maminek si tak dnes již vybírá porodnici podle toho, že se v ní epiziotomie neprovádí rutinně. A vždy máte právo ji odmítnout.

Další zákroky při porodu

Pokud nejde o komplikace ohrožující život matky nebo dítěte, máte vždy na výběr. Informujte se předem. Zjistěte si všechna fakta, abyste mohla klást otázky, pochopit odpovědi a učinit správná rozhodnutí. Je také důležité, aby váš porodník, popř. dula, vás pečlivě informovali o všem, co se děje v průběhu těhotenství a během porodu. Vždy si položte tyto otázky: Jaké jsou výhody tohoto postupu? Jaká jsou jeho rizika? Jaké jsou alternativy? Co se stane, když se rozhodnu nedělat nic? Mohu se rozhodnout s partnerem (rodinou) v soukromí? Tento malý návod vám pomůže rozhodnout se, zda je doporučený zákrok pro vás opravdu vhodný.

Samovolný únik moči nebo stolice

Mnoho žen se touto představou trápí a stydí, ale jde o naprosto přirozenou fyziologii. V českých porodnicích je klystýr stále obvyklý, přitom Světová zdravotnická organizace (WHO) jej považuje za škodlivý a neefektivní. I bez klystýru je znečištění nepatrné a lze jej snadněji odstranit než s jeho použitím. Studie také nezjistily žádný rozdíl v délce porodu, množství úniku stolice a moči, nakažení rodidel infekcí ani pupečníku dítěte.
Naopak jiné ženy výplach střev před porodem uvítají, pokud posledních pár týdnů trpěly zácpou – to může v některých případech porod i zkomplikovat. Navíc je to záležitost několika vteřin a může pomoci otevřít porodní cesty. Záleží tedy na vás, můžete jej odmítnout, ale některé ženy s ním nemají žádný problém.

Bolest při porodu

Pro nastávající maminky je užitečné, když přehodnotí své naučené vnímání bolesti. Bolest při porodu není stejná jako bolesti při zranění a kontrakce prostě znamenají, že svaly tvrdě pracují, aby umožnily miminku dostat se ven. Je snadné to pochopit, když přestanete na těhotenství a porod myslet jako na nemoc. Porod je zcela přirozený proces. Samozřejmě můžete dostat prášky proti bolesti, ale mnohdy je lepší obklopit se milujícími lidmi a lidmi zkušenými, kteří vás budou podporovat a vše vám citlivě vysvětlí – studie ukazují, že pro ženy, které mají svou dulu, byl porod mnohem méně bolestivý a vyžadoval méně zásahů, z toho o polovinu méně potřeby císařského řezu.
Přítomnost duly pomůže také se strachem z neznámého, z toho, že něco může být špatně a vy nebudete vědět co.

Předčasný porod

Pokud včas zavoláte pomoc, nemusí k němu dojít. Příznaky mohou být poslíčci, krvácení či podivný výtok, neobvyklé bolesti zad nebo břicha – v těchto případech informujte lékaře. Také některé nemoci, např. infekce ledvin nebo močových cest mohou mít příznaky jako přicházející porod a po vyléčení tyto symptomy zmizí. Někdy lze předčasný porod včas zastavit léky. Pokud to nejde, nezapomeňte, že v dnešní době je péče o předčasně narozené děti vysoce kvalitní a zrovna ČR v tomto patří ke špičce.

Další rady a tipy

Pokud je pro vás porod opravdu strašákem nebo trpíte přímo tokofóbií, která se může projevovat příznaky uvedenými v úvodu článku, existuje spousta možností, jak tento strach zmírnit. Stejně jako u jiných fóbií vyhledejte odbornou pomoc a terapii. Naučte se relaxovat – jógou, dýchacími cvičeními, meditacemi. Nestyďte se za své obavy a proberte je s blízkými, se svou dulou nebo se z nich vypište.

Nehledejte na internetu děsivé příběhy a videa, naopak zkuste najít ve svém okolí přátelskou porodnici, která umožňuje soukromí, různé porodní techniky (ve vodě, na balónu apod.) a pokud to jde, vyhýbá se všem zbytečným zákrokům. Vypracujte si také porodní plán. Buďte připravená, ale ne stresovaná – těšte se na miminko a nestresujte sebe ani jeho zbytečnými obavami.