Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Víte, jak pečovat o dětskou pokožku v létě?

Vydáno: 1. července 2017 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

dítě v létě

Teplému počasí je nutné přizpůsobit nejen oblečení, ale i celkovou péči o pokožku. Dětská pokožka je velice náchylná nejen na slunce, ale i na různé preparáty nebo i vrstvy oblečení. Na co byste si měla dát pozor?



Léto, stejně jako zima, může být pro citlivou pokožku vašeho miminka rizikové, ať už jde o spálení od slunce, přehřátí, štípnutí hmyzem a další. Na co byste v horkých letních dnech neměla zapomenout, aby vaše dítě bylo spokojené?

Vhodně miminko oblečte

Vyhněte se oblečení ze syntetických vláken, které udržuje teplo, může pokožku podráždit a způsobit potničky. Mnohem příjemnější a prodyšnější je bavlna. Totéž v létě platí také pro pleny. Vhodné jsou i dlouhé rukávy a hlavně sluneční klobouk. Ujistěte se, že má dostatečně široký okraj a dobře sedí.

V nejteplejších hodinách zůstaňte doma

Když je horko a svítí slunce, je doba od 11 hodin dopoledne až do 3 odpoledne během léta nejrizikovější. Pokud to lze, nechoďte v tuto dobu s miminkem ven a na procházky vyrážejte brzy ráno nebo navečer. Z kočárku odstraňte přebytečnou výplň, aby zbytečně neudržoval teplo. Můžete do něj dát třeba bavlněné prostěradlo.

Důležitý pitný režim

Pokud je vaše dítě ještě plně kojeno, nemusíte mu ani v horkých dnech dávat vodu. Miminko dá samo vědět, kdy chce napít a nehrozí mu dehydratace. Pro děti, které jsou již na pevné stravě, jsou v létě vhodné i mléčné koktejly, kokosová voda nebo lassi (osvěžující nápoj, který můžete jednoduše připravit doma z jogurtu, vody, hnědého cukru a rozmixovaného ovoce).

S masážními olejíčky opatrně

V létě se vyhněte používání masážních olejů, protože pokud se řádně nesmyjí, mohou podráždit kůži a způsobit potničky, stejně jako mléka, krémy a pudr. Pokud máte pocit, že pokožka vašeho miminka potřebuje olej, zkuste chlazený olivový nebo kokosový.
Na slunci je však důležité používat speciální opalovací krém pro kojence a batolata, s jeho výběrem vám poradí lékař nebo lékárník.

Jednoduché domácí přípravky na ošetření pokožky

Horké nebo vlhké dny mohou způsobit potničky – vyrážku, která se většinou objevuje na zátylku, ramenou, zádech, v plenkové oblasti nebo kožních záhybech. Můžete na ně použít podmáslí nebo tvaroh smíchaný s chlazenou převařenou vodou či růžovou vodu. S domácími prostředky však neexperimentujte, protože pokožka dítěte je v prvních 6 měsících náchylná k infekcím, když ještě imunitní systém není dost silný.

První pomoc při spálení od slunce

Ochlazujte pokožku jemným použitím studené vlhké žínky po dobu 10 – 15 minut 3x nebo 4x denně, dokud zarudnutí nezmizí. Pleť zklidňují i gely s aloe vera či hypoalergenní hydratační krémy. V případě větších popálenin rozhodně informujte lékaře.

První pomoc při štípnutí hmyzem

Oblast štípnutí omyjte vodou a mýdlem a poté použijte studený mokrý obklad, který uleví při bolesti a zmírní otok. Na svědění pomáhá dětský krém s oxidem zinečnatým, ale není vhodný pro každé dítě. Pokud se objeví jakékoli příznaky možné alergie (silné bolesti, nadměrné otékání, problémy s dýcháním, kopřivka, svědění po celém těle), zavolejte lékaře.

První pomoc při úpalu a úžehu

Úpal vzniká z vysokých teplot a vlhkosti, úžeh z přímého působení slunce, oboje je tedy důsledkem přehřátí a mají i podobné příznaky jako zrychlený dech a tep, horečka, zvracení, malátnost, horká kůže, která je nejprve zarudlá a pak bledá. V tomto případě dítě uložte do chladné větrané místnosti a ochlazujte cirkulací vzduchu a studenými obklady. Svlečte jej a přikryjte jen prostěradlem, ošetřete zarudlou kůži (lze třeba Pantenolem) a vyhněte se pobytu na slunci či v horku minimálně další dva dny. Pokud se objeví poruchy vědomí, okamžitě zavolejte lékaře.