Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Rady, jak se starat o dětskou pokožku

Vydáno: 24. dubna 2014 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

dítě má vyrážku

Pleť a kůže miminka je velmi citlivá, proto se na ní mohou vytvořit různé vyrážky a ekzémy. Některé nestojí ani za řeč, jiné potřebují speciální přípravky. Víte, jak poznáte, o co vlastně jde a jak se toho můžete zbavit? S každým problémem nemusíte hned za lékařem, protože se dá snadno vyřešit i doma.



Neexistuje nic tak jemného a choulostivého jako kůže miminek. A nic tak mrzutého jako miminko, jehož pokožka je podrážděna opruzeninami a jinými kožními problémy. Mnohé děti jsou náchylnější k podráždění pleti několik měsíců po porodu. Poradíme vám, jak rozpoznat a léčit typické kožní potíže.

Dobrou zprávou je, že většina není závažná a sama zmizí. Možná se péče o dětskou pokožku zdá obtížná, ale stačí znát tři základní věci – které se dají léčit doma, s jakými zajít k lékaři a jak miminko chránit před podrážděním.

Opruzeniny od plen

Příčinou mohou být příliš těsné pleny, když je miminko dlouho nepřebalené nebo konkrétní značky (nejen plenek, ale i pracího prostředku nebo dětských ubrousků). Nechávejte opruzenou kůži co nejvíce na vzduchu, omývejte ji teplým hadříkem nebo použijte krém s oxidem zinečnatým. Plenky měňte hned, jak jsou mokré.

Dětské „akné“

Tyto pupínky nejsou skutečné akné jako u teenagerů, ale vznikají zřejmě kvůli kvasinkám nikoli zvýšenou produkcí mazu. Pupínky na nose a tvářích obvykle během pár týdnů zmizí samy, zklidnit je můžete pleťovou vodou.

Atopický ekzém

Ekzém je svědivá, červená vyrážka, která může i mokvat, později je suchá a šupinatá. Objevuje se na různých částech těla, často u dětí, které mají v rodině tento typ ekzému, alergie nebo astma. Bývá i reakcí na alergický spouštěč, proto je třeba poradit se s lékařem, který zjistí, co může být příčinou a na těžší případy předepíše léky.

Seboroická dermatitida (seborea)

Seberea se projevuje jako šupinatá, vosková, nažloutlá či zarudlá vyrážka na hlavě, obličeji a trupu. Příčinou je nadměrné maštění pokožky. U kojenců se obvykle sama hojí po několika týdnech. Doktor vám doporučí speciální šampon, olej, krém nebo pleťovou vodu.

Potničky

Tyto malé růžovo-zarudlé hrbolky se objevují v místech náchylných k pocení jako krk, zadeček, podpaží a kožní záhyby. Stačí udržovat chladnější a sušší prostředí a oblékat do volnějšího oblečení. Potničky mohou vyrazit i v zimě, kdy je dítě nabalené, proto jej oblékejte tak, aby šlo některé vrstvy jednoduše sundat, když přijdete do tepla.

Kvasinkové infekce

Často se po léčbě antibiotiky objevují kvasinkové infekce. Tzv. moučnivka se projevuje bílými povlaky v ústech, pokud jen na jazyku, obvykle zmizí sama, informujte však lékaře, když je zasažena větší část ústní dutiny. Léčí se genciánkou, boraxem nebo Nystatinem.
Další typ kvasinek je často spojen s opruzeninami od plen a příznakem je jasně červená vyrážka, mléčně zkalené pupínky, i mokvající. Léčí se protiplísňovými mastmi.

Chraňte dítě před sluncem

Dětské sluneční krémy lze používat v jakémkoli věku (nanášejte na nekrytá místa), dobré jsou i slunečníky, kloboučky a sluneční brýle. Prvního půl roku chraňte miminko před přímým slunečním zářením úplně. Na mírné spáleniny stačí několikrát denně přiložit na 10-15 minut studený obklad, o vážnějších informujte lékaře.

Péče o pleť při koupání

Novorozenci stačí k hydrataci pokožky 3-5 minut v teplé vodě, nenechávejte jej dlouho v mýdlové vodě. Po koupeli použijte hydratační krém nebo pleťové mléko, když je kůže ještě vlhká a jemně ji osušte.

Kdy volat lékaře?

Většina kožních vyrážek a potíží není závažná, ale některé mohou být známkou infekce. Ihned informujte doktora, když objevíte malé červené nebo nachové tečky, pokud jsou na vřídcích bílé či žluté hnisavé kopečky nebo když má dítě horečku a je apatické.

Máte radu na to, jak vyřešit určité kožní problémy?