Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Čeho se nejvíc bojí nastávající matky před porodem?

Vydáno: 23. srpna 2016 v kategorii Porod, napsala Adéla Jánská.

mimino

Nastávající maminky se většinou porodu bojí. Obávají se, co se bude při něm dít, jak moc bude bolet a hlavně mají strach, ať se nevyskytnou nějaké komplikace. Strachují se, aby dítě bylo v pořádku a nemělo nějaký problém. Víte, čeho se nejvíc bojí?



Nastávající maminky se většinou porodu obávají, bojí se, co se bude při něm dít, jak moc bude bolet, bojí se změn, které po něm nastanou a mají strach, ať se jim nenarodí nemocné dítě. Víte, čeho nejvíce se ženy obávají?

Bolest při porodu

S porodem je spojena bolest, které se mnohé ženy obávají. Ovšem k porodu víceméně patří a v dnešní době se bolest dá utlumit například pomocí epidurální anestezie.

Klešťový porod

V některých případech se přistupuje i k porodu pomocí porodnických kleští. Ty se používají pouze v případě, že by mohlo být v ohrožení dítě nebo matka. Kleště však nejsou žádným zastaralým nástrojem, jak by se mohlo zdát, naopak pomáhají i v této moderní době. U nás se používají méně než třeba v zemích západní Evropy nebo v USA.

Nástřih hráze

V českých porodnicích se nastřihuje daleko častěji než v porodnicích v zahraničí. Jedná se spíš o takovou rutinu, se kterou ženy počítají, přitom úplně zbytečně. I když se počet nastřihnutí hrází rok od roku snižuje, stále je to ve srovnání se zahraničí velmi hodně. Nástřih hráze by měl probíhat pouze, pokud je hlavička dítěte velká nebo při jiných komplikacích, ne si z toho udělat rutinu.

Nástřih hráze většinou ale nebolí, protože se střihá mezi kontrakcemi. Následné sešívání ale trošku bolet může, na druhou stranu se rána hojí celkem rychle, i když někdy může bolet. Při zpackaném zašití je možné později využít plastickou operaci (perineoplastika).

Omotaná pupeční šňůra

Celkem často se stává, že je v děloze pupeční šňůra omotaná kolem krku nebo těla. Jakmile začíná porod a dítě se pohybuje, může se šňůra různě utáhnout. Ovšem lékaři dokáží dítě i tak porodit díky tajným trikům, při kterých ji odmotají.

Porod císařským řezem

Počet porodů císařským řezem u nás stoupá. Ženy rodí stále ve vyšším věku, což je spojeno s možnými komplikacemi a je indikován císařský řez. Také stoupá množství matek, které chtějí císařský řez, protože se porodu bojí. Často je jim vyhověno, ačkoliv se to oficiálně nesmí, ale jde to.

Císařský řez je velkou břišní operací, se kterou je spojeno i mnoho komplikací, péči o jizvu, dlouhodobou rekonvalescenci a také možnými problémy s imunitou dítěte, které neprošlo vaginálními cestami.

Předčasný porod

Když se dítě předčasně narodí, mohou vzniknout různé komplikace. Lékaři se snaží zachránit děti, které se předčasně narodí, již od ukončeného 24. týdne. S předčasným porodem jsou spojeny i různé zdravotní komplikace, které mohou později nastat. U nás se počet předčasných porodů zvyšuje hlavně kvůli zvyšujícímu se věku rodiček.

Strach z úniku stolice nebo moči při porodu

Při porodu, kdy žena tlačí, se může stát, že vytlačí i něco jiného. Ovšem nejedná se o něco, při čem by se ženy měly cítit trapně, protože je to normální věc. Porodníci jsou na to zvyklí a určitě se vám nikdo nebude smát. Může pomoct klystýr, ten ale ne všechny ženy chtějí nebo stihnou.

Zhoršení sexuální života

Ženy se mnohdy bojí, že jejich sexuální život nebude takový jako dřív, že bude bolet a nikdy nedosáhnou orgasmu. Některé ženy mají sexuální život po porodu mnohem lepší a některé horší. Pokud budete mít problémy i několik měsíců po porodu, obraťte se na gynekologa.

Že se narodí mrtvé dítě

Česko se řadí mezi země s nejnižším počtem mrtvě narozených dětí. Pohybuje se do tří procent. V roce 2014 se jednalo o 392 mrtvě narozených dětí (z celkem 110 252 narozených dětí), často však mají jiné komplikace. Z tohoto počtu jich bylo 114, které měly váhu menší než jeden kilogram.

Že se nestihne přijet do porodnice

Porod se většinou ozývá dlouhou dobu dopředu, proto se zpravidla nestane, že byste nestihla přijet do porodnice. Do porodnice je vhodné se vydat, když praskne voda. Ani v případě, že přijedete o trošku později, se stále nic nestane a rodit většinou nebudete.