Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Způsoby tlumení bolesti při porodu

Vydáno: 29. prosince 2014 v kategorii Porod, napsala Markéta Dostálová.

bolest při porodu

Bolest při porodu je naprosto přirozená věc, která se vyskytuje již od pradávna. Zpravidla u přirozeného porodu (je bez jakýchkoliv zásahů) je bolest mnohem menší než u porodu, do kterého se zasahuje. Tuto bolest zvládne vydržet každá rodička, ale některá chce bolest při porodu utlumit, protože má z porodu strach.



Bolest při porodu má svůj smysl. Za prvé při ní rodičky intuitivně hledají pohodlnější polohu a tím zároveň napomáhají dítěti snadnějšímu průchodu porodními cestami, za druhé se při ní vylučují tzv. přírodní opiáty, které přinášejí pozitivní pocity a zejména hormon oxytocin ovlivňující kontrakce dělohy a napomáhající rozvoji vztahu novorozence a maminky těsně po porodu. Látky, které se při porodních bolestech vylučují, jsou dobré i pro miminko, protože mu usnadní poporodní adaptaci na svět kolem.

Existují farmakologické a nefarmakologické metody tlumení bolesti při porodu.

Farmakologické metody

Systémová analgezie

Systémová analgezie spočívá v podávání analgetik a medikamentů, které tiší bolest. V současnosti se místo morfinu používá Pethidin (Dolsin) a to zejména v kombinaci s trankvilizéry, neuroleptiky nebo hypnotiky. Stále však má některé vedlejší účinky, především na dýchání rodičky a plodu. Centrálně působící analgetikum, které netlumí dýchání je Tramadol, který však může snížit poporodní adaptaci novorozence nebo způsobit u matky ztrátu paměti na dobu porodu i první kontakt s miminkem. Podobný Tramadolu je dále Nalbufin.

Inhalační analgezie

Tzv. „rajský plyn” se dnes smí podávat jen ve směsi s oxidem (se vzduchem je to zakázáno). Jednoduše se aplikuje, ale může způsobit depresi centrální nervové soustavy dítěte (tzn. zpomalení dechu a tlukotu srdce).

Regionální analgezie

Nejčastější je obstřik pochvy a hráze (perinea), znamená to injekční aplikaci lokálního anestetika do této oblasti. Používá se i u šití případného poporodního poranění nebo nástřihu hráze.

Pudendální analgezie

Jedná se o vaginální aplikaci lokálního anestetika. Nevýhodou může být prodloužení 2. doby porodní, pokud nastane u rodičky ztráta nutkání ke tlačení.

Epidurální analgezie

Epidurální analgezie patří k nejčastěji používaným farmakologickým metodám tlumení porodní bolesti a také k nejúčinnějším - až 90 %. Znamená to aplikaci kombinace lokálních anestetik s opioidy (léky u systémové analgezie) mezi míšní obaly a stěnu páteřního kanálu. U epidurálu převažují výhody nad nevýhodami. Kombinuje se i s tzv. subarachnoidální analgezií speciálně upravenou jehlou.

Nefarmakologické metody

Mnoho žen si v současnosti přeje tlumit porodní bolesti jinak než anestetiky a analgetiky. Stále více porodnic jim vychází vstříc. Co patří mezi metody, které nevyžadují medikamenty a injekce?

Aromaterapie, fytoterapie

Jedná se o podávání bylinných extraktů buď inhalací (aromaterapie), nebo v podobě olejových roztoků (fytoterapie). Často se používá levandule, hřebíček, šalvěj, jasmín, kadidlo rozpuštěné v mandlovém oleji apod.

Relaxační techniky

Tyto techniky slouží k uvolnění napětí, zklidnění nebo zvolnění. Mohou mít podobu jógy (gravidjógy - těhotenské), dechových cvičení, meditace nebo vizualizace.

Hydroanalgezie

Hydroanalgezie je souhrnný název pro metody tišení porodních bolestí pomocí vody. Jedná se o relaxační koupele během porodu (vlastní porod pak většinou probíhá jinde), porod do vody, sprchu apod.

Akupunktura, akupresura

U nás nejsou tyto metody během porodu ještě příliš rozšířené, patří však mezi nejstarší. Akupunktura znamená nabodávání speciálních jehliček do tzv. akupunkturních bodů, které řídí tok vnitřní energie a činnost orgánů. Akupresura funguje na podobném principu, jedná se o tzv. bodovou masáž (bez jehliček).
Další tradiční metodou je homeopatie.

Různé polohy při porodu

Dnes je již zcela běžné, že budoucí maminka si může zvolit, v jaké chce rodit poloze. Může tak rodit na míči, v polosedu či rovném sedu, dřepu, na všech čtyřech, v předklonu, na boku atd. Záleží však i na poloze miminka uvnitř a na přístupu lékařů.

Jakou metodu tišení bolesti při porodu jste zvolila vy?