Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Poslíčci: Co to je a jak je poznáte od kontrakcí?

Vydáno: 12. května 2016 v kategorii Těhotenství, napsala Adéla Jánská.

poslíčci

Poslíčci jsou falešné kontrakce, které se mohou objevit již v polovině těhotenství. Projevují se jako tvrdnutí břicha, kterou může doprovázet menší nebo větší bolest. Víte, kdy přicházejí a co vůbec poslíčci znamenají?



Před porodem i během těhotenství (třeba i v polovině) se mohou vyskytnout falešné kontrakce, které jsou označovány jako poslíčci. Tyto nepravé kontrakce se projevují jako tvrdnutí, tuhnutí břicha, které může doprovázet i bolest zad nebo bolesti podobné těm menstruačním.

Jakmile se poslíčci objeví, není důvod k panice. Nejedná se o náznak blížícího se porodu nebo nutnosti jet do porodnice. Na ten je ještě chvíli čas.

Co to jsou poslíčci?

Poslíčci (Braxton-Hicksovy kontrakce) jsou falešné (nepravé) kontrakce, které jsou charakterizovány jako náhlé tvrdnutí či tuhnutí břicha, jež se může vyskytnout během těhotenství nebo před porodem. Tyto falešné kontrakce se objevují nepravidelně ve stejné intenzitě.

Během falešných kontrakcí se děloha připravuje na porod. Během těhotenství se moc nevyskytují, ale před porodem (hlavně v posledních dvou týdnech) ano. Objevují se například při otočení dítěte nebo po námaze.

Jak se projevují?

Předporodní poslíčci se projevují tuhnutím či tvrdnutím břicha trvající nejčastěji půl minuty. K tomu se občas připojuje i bolest zad nebo podbřišku. Někdy se jedná o 3 - 5 poslíčků za hodinu, někdy také jeden nebo pár za celý den. Záleží vždy na dané ženě a intenzitě, aby si jich vůbec všimla. Poslíčci mohou být velmi bolestiví, ale také nemusejí.

Kdy se mohou poslíčci objevit?

První poslíčky můžete cítit již ve 20. týdnu nebo až ve 24. týdnu. Někdy dokonce i dříve. Některé ženy ale po celou dobu těhotenství žádné kontrakce nevnímají a objeví se u nich až před porodem. To bývá nejčastěji v 38. a 39. týdnu.

Proč se objevují?

Často poslíčky spustí nějaká aktivita, může se například jednat o:

  • Fyzickou aktivitu ženy
  • Zvedání těžkých věcí
  • Cvičení
  • Po pohlavním styku
  • Při hladu či žízni
  • Při plném močovém měchýři
  • Při otočení se dítěte

Jak se odlišují poslíčci od kontrakcí?

Někdy se ženy domnívají, že mají kontrakce a přitom to jsou jen poslíčci. Abyste to mohla zjistit, je dobré dát si teplou koupel. Pokud se jedná o poslíčky, začnou slábnout, pokud se ale jedná o kontrakce, jsou silnější a pravidelnější. Poslíčci mohou být stále stejní a v žádném případě nejsou pravidelní. Dále se při nich neotvírá děložní hrdlo, což může zjistit pouze lékař.

Rozdíl mezi kontrakcemi a poslíčky

Kontrakce:
Intenzita kontrakcí se stále zvyšuje.
Přestávky mezi kontrakcemi se zkracují.
Kontrakce trvají necelou minutu, postupně se prodlužují.
Jsou pravidelné.
Provází je bolesti (bolesti zad nebo vystřelující do stehen nebo třísel).
Bolest je podobná premenstruačnímu syndromu.

Poslíčci:
Poslíčci jsou nepravidelní a jen občas.
Intenzita se u nich nezvyšuje.
Trvají pouze kolem necelé minuty (spíše méně).
Mohou se objevit v polovině těhotenství nebo pár týdnů před porodem.
Bolest připomíná tvrdnutí a pnutí břicha (někdy se dá bolest označit jako spoutání břicha řemenem).
Bolest může připomínat i premenstruační syndrom.
Bolest se vyskytuje převážně v přední části břicha.

Jak poslíčky utlumit?

Poslíčky můžete utlumit několika způsoby:
- Pořádně pijte během celého dne (2 - 3 litry).
- Pravidelně choďte na malou stranu.
- Dejte si teplou vanu nebo sprchu.
- Dejte si hořčík a také se najezte.
- Dostatečně dýchejte.
- Lehněte si na bok nebo naopak choďte.

Jít raději k lékaři?

Pokud si nejste jistá, zda se jedná o poslíčky nebo kontrakce, můžete zavolat svému gynekologovi, který je rozpozná i přes telefon dle přesného popisu nebo se můžete vydat do porodnice.

Pokud se falešné kontrakce objeví víckrát než šestkrát za hodinu nebo patnáctkrát za den, případně se objevují pravidelně a ve stále větší intenzitě, je lepší vydat se za odbornou pomocí. Vždy je lepší zbytečně přijet, než aby se něco zanedbalo.

To stejné se týká situace, kdyby se objevilo krvácení, něco neobvyklého, výtok nebo pravidelné kontrakce po dvanácti minutách. V případě, že se něco takového objeví do 37 týdne, může se jednat i o předčasný porod. Pokud by byly falešné kontrakce po 37. týdnu asi po pěti minutách, mohou značit, že se blíží porod.