Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

První příznaky těhotenství

Vydáno: 22. května 2012 v kategorii Těhotenství, napsala Vlaďka Hajduková.

první příznaky těhotenství

Máte náznaky toho, že můžete být těhotná? Není nic snadnějšího než si udělat doma těhotenský test. V případě pochybností si nechte udělat test u lékaře. Prvních příznaků je velmi mnoho a každá žena může nějaké vypozorovat. Podívejte se na ty nejčastější, které vás budou informovat, že jste těhotná.



Než se miminko narodí, musí si každá nastávající maminka projít těhotenstvím. Na toto téma se lze dočíst spoustu informací, ať už v moudrých knihách, na internetu nebo v tištěných časopisech. Kde však najít podrobnosti o úplně prvotních příznacích těhotenství? V odborných textech jsou většinou popisovány první známky gravidity, avšak mnohé ženy hodně zajímá, co se v jejich těle děje ještě před tím… Tedy než přijde menstruace nebo vyjde pozitivní těhotenský test. Zkusme v následujících řádcích nalézt odpověď.

Budoucí maminky si vyměňují zkušenosti

Teorie je věc důležitá, ale praxe snad ještě víc. Není proto divu, že si všechny ženy, které si přejí potomka, vyměňují své názory a zkušenosti, třeba na různých diskusních fórech. Sdělují si například osobní postřehy, týkající se prvních příznaků, které u nich nastaly ještě před datem očekávané menstruace. A na čem se shodly? Například na velké únavě, malátnosti až spavosti. Dále je provázely výkyvy nálady a často i plačtivost. Mnohé z žen uváděly také velký hlad a neustálou změnu chutí, případně závratě, lehkou nevolnost až silný pocit na zvracení.

Podívejte se, jak na sobě můžete poznat, že jste těhotná.

Nápadné změny v těle ženy

Seznam výše uvedených příznaků lze samozřejmě doplnit o bolesti a tlaky v břiše (jako před menstruací) nebo bolest hlavy. Je zajímavé, že některé z nastávajících maminek dokonce nepociťovaly žádné těhotenské příznaky, případně jim nevěnovaly pozornost. A pozoruhodné je i to, že nezanedbatelné množství žen otěhotnělo poté, co na toužebně očekávané těhotenství zcela rezignovaly nebo alespoň přestaly pořád myslet.

Jisté i nejisté příznaky těhotenství

Některé z prvních příznaků, které žena pociťuje, mohou vypovídat o těhotenství, avšak také může jít o něco zcela jiného. Má-li žena například nateklé a citlivé prsy, může se jednat o prvotní známku otěhotnění, anebo o hormonální nerovnováhu v těle. Podobně jako u zvýšené únavy. Důvodem pocitu vyčerpání může být těhotenství, velká únava však provází i ženy, které trpí depresí nebo zkrátka jen onemocněly běžnou chřipkou.

Těhotenský test

První odpověď na otázku, zda žena je či není těhotná, přináší těhotenský test. Stačí zajít do nejbližší lékárny nebo drogerie a test si koupit. V dnešní době je již řada volně dostupných testů velmi spolehlivá. Pokud ženě vyjde pozitivní těhotenský test, je nejlepší kontaktovat gynekologa a domluvit si první těhotenskou preventivní prohlídku.