Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Těhotenství jen devět měsíců

Vydáno: 20. května 2012 v kategorii Těhotenství, napsala Nikola Novotná.

těhotenství

Máte příznaky těhotenství? Vyšel vám pozitivně těhotenský test? Těhotenství, ať už je nebo není plánované, by mělo být jedno z nejkrásnějších období v životě ženy, i když se za dobu jeho trvání mohou vyskytnout ledajaké potíže. Prožijete krásných devět měsíců, během kterých si můžete tento čas skvěle prožít.



Těhotenství se začíná počítat od prvního dne poslední menstruace, ale ve skutečnosti ke změně stavu začíná docházet ve chvíli, kdy se spermie, která má po vniknutí do ženského těla oplodňovací schopnost ještě 24 - 48 hodin, úspěšně spojí s vajíčkem, které se díky ovulaci uvolnilo z vaječníku a svou oplodňovací schopnost dokáže zastávat jen přibližně 12 - 16 hodin. Přesnou dobu, kdy tento jev nastal, nelze určit a právě proto se udává pouze přibližná délka průměrného těhotenství, což je 280 kalendářních dnů.

Těhotenské příznaky

Po oplodnění se pohlavní buňka začíná dělit a putuje do dělohy. U každé ženy zahnízdění vajíčka v děloze trvá jiný časový interval, u některých žen to mohou být pouhé 3 dny a u jiných tento proces trvá dokonce až 10 dní. Teprve zahnízděné vajíčko začíná produkovat hCG hormon, díky kterému lze pomocí těhotenských testů zjistit, jestli je žena těhotná nebo ne.

Těhotenství na sobě můžete pozorovat, i když ho ještě nemáte potvrzené jednoduchým těhotenským testem, který lze koupit v kterékoliv lékárně, nebo lékařským vyšetřením, protože drtivá většina žen trpí prvotními těhotenskými příznaky.

Mezi tyto příznaky se řadí: bezdůvodné změny nálad, zvýšená únava, ranní nevolnosti, častější potřeba močení, zvětšená citlivost prsou, lehké ztmavnutí bradavek, bolesti břicha a bílý hustý výtok. Velmi často se také stává, že těhotným ženám začíná chutnat jídlo, které dosud rády neměly. I přestože jsou tyto příznaky ve většině případů vodítkem ke zjištění změny stavu, není vždy jisté, že pokud žena trpí na některou z výše vyjmenovaných věcí, je těhotná.

Komunikace s miminkem

Od první chvíle, kdy žena zjistí, že se z ní stane maminka, by měla s dítětem, které v ní bude 9 měsíců vyrůstat, začít komunikovat. Již od prvních dní by měla žena plodu dávat signály, které mu budou naznačovat, že se na něj těší a že již teď jej miluje. Pod takovým signálem můžeme chápat pouze to, že na své budoucí dítě žena myslí s láskou a spokojeností.

Když dítě roste, začíná více vnímat matčiny pocity, začínají se mu vyvíjet smysly a díky tomu se naskytují další způsoby komunikace. Je velmi dobré miminku, které je prozatím ještě v bříšku, zpívat či na něj jen mluvit. Dítěti je jedno, co říkáte, ale důležité je pro něj to, jakým tónem na něj mluvíte. Dokonce i obyčejné pohlazení těhotenského bříška je důležitou složkou komunikace.

Můžete spojit příjemné a potřebným. Bříško byste si během těhotenství měla pravidelně mazat tělovým mlékem hlavně kvůli možnému vzniku strií. Bříško si krémujte například dvakrát denně, stačí 5 minut a s největší pravděpodobností předejdete vzniku nechtěných strií a navíc dodáte děťátku velmi příjemný pocit. Nejsilněji dítě vnímá matku, ale není na škodu, aby se mu věnoval i otec a ostatní členové rodiny. Můžete jej do rodiny začlenit dřív, než se vůbec dostane na svět.

Cvičení v těhotenství

V těhotenství dochází také k nepříjemným věcem, mezi které převážně patří různé fyzické bolesti. Těmto bolestem se dá velmi dobře předejít pomocí pravidelného cvičení, které navíc posiluje kondici, kterou budoucí maminka určitě později ocení přímo při porodu, posiluje pánevní svaly, kyčle a další důležité oblasti.

Pravidelné cvičení také dopomáhá k zdravému vývoji plodu. Například pilates budoucí mamince pomůže se správným držením těla, dopomůže ke správnému dýchání a zvládnutím možného stresu.

Existují různé kurzy cvičení připravené pro těhotné ženy, kde se žena seznamuje s průběhem těhotenství a společně s ostatními budoucími maminkami dělá základní cviky pro lepší dýchání apod. Jedním z takových kurzů je těhotenské plavání, při kterém se těhotná žena uvolní jak fyzicky tak psychicky. Díky kurzu plavání se povede nastávajícím maminkám posílit pánevní svaly, které jsou velmi důležité při samotném porodu.