Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Dianatal porodnický gel - pomůže na hladký porod?

Vydáno: 15. ledna 2015 v kategorii Porod, napsala Adéla Jánská.

zena porod

Nastávající maminky by jistě uvítaly pomocníka, díky kterému by měly rychlý a málo bolestivý porod. V tom by mohl pomoct gel, který se jmenuje Dianatal. Někteří tvrdí, že opravdu funguje a někteří jsou k jeho účinkům obezřetní. Čím je tento gel tak výjimečný?



Ženy se porodu často obávají a to jak prvorodičky, tak i druhorodičky nebo vícerodičky. Prvorodičky nevědí, co je čeká, bojí se porodu obecně. A další ženy si vzpomenou, jak je předtím porod bolel a jak dlouho trval. Možná vám může pomoct porodnický gel Dianatal, který má mnoho pozitivních účinků na porod a často je velmi chválen.

Během porodu u fáze otevírací a hlavně u vypuzovací se v porodních cestách objevují velké třecí síly, při dlouhém porodu dochází k vyčerpání energie u matky a poté i u samotného dítěte. Když se ale přidají maziva, dá se toto tření snížit. Přirozeného mázku je málo, může pomoct pravidelná konzumace lněného semínka před porodem a nebo již zmiňovaný gel Dianatal.

Co je Dianatal porodnický gel?

Dianatal porodnický gel vytvoří přilnavou kluzkou hmotu v pochvě, díky které se zmenší třecí síly. Dítě tak při porodu doslova klouže. Vaginální porod je tak snadnější, nedochází ke zbytečnému zranění (nedochází tak často natržení tkání a hráze, není nutné hráz často nastřihávat) a také pro dítě je průchod lepší (není nutné používat kleště nebo Hamiltona).

Tento kluzký gel objevili gynekologové ze Švýcarska. Podle klinických studií Dianatal zkracuje vypuzovací fázi o 30 %, což je asi 26 minut a dobu porodu o 30 %, což je 106 minut. Studie se prováděla na 300 porodech a nevyskytly se žádné nežádoucí účinky. Dále redukuje natrhnutí hráze a tkání, zkracuje a usnadňuje porod.

Jak se používá?

Když se začne děloha otevírat, tak lékař nebo porodní asistentka aplikuje Dianatal pomocí aplikátoru. Gel se aplikuje několikrát vždy 3 - 5ml. Celkově na porod je potřeba využít 10 - 30 ml gelu. Poté, co se porodí hlavička, tak je nutné ji otřít. Dítě je nutné vzít do suché látky, aby nevyklouzlo.

Tento gel je bezpečný pro matku i dítě, nedráždí oči a sliznici. Snášen je velmi dobře. Gel je sterilní, nealergizující, bez konzervačních látek a apyrogenní. Nejedná se o léčivo, ale pouze vytvoří přilnavý kluzký film, který pomůže při průchodu na svět.

Kde se dá sehnat?

Dianatal si můžete koupit u svého gynekologa, porodníka, v porodnici nebo v lékárně. Většinou stojí kolem dvou tisíc korun. Můžete si ho také pořídit na webu dianatal.cz, kde cena je 1 600 Kč + poštovné. Tento přípravek není hrazený pojišťovnou, takže tato částka musí být uhrazena z vlastní kapsy.

Co všechno obsahuje balení?

V jednom balení se nachází jednorázové stříkačky s gelem (11 ml), dvě stříkačky s bílým pístem pro otevírací fázi, jedna stříkačka s modrým pístem pro vypuzovací fázi porodu a dva aplikátory.

Složení přípravku je následující: propylenglykol, karbomer, hydroxyethylcelulóza a čištěná voda.

Názory a zkušenosti

Mnoho lidí je však opatrných a nemyslí si, že by Dianatal byl skutečně tak nápomocný. Pokud má žena rychlý porod, tak ho ani nepotřebuje. Některé ženy tvrdí, že stejnou funkci zastane i obyčejný nálev z lněných semínek, který se konzumuje pár týdnů před porodem. Některé zase odradí cena, protože gel, který je podobný jako lubrikační gel, stojí celkem hodně peněz a nikdy není jasný výsledek. Záleží tak na každé ženě, zda si ho bude chtít nechat aplikovat nebo ne.

Některé ženy si ho chválí, že jim určitě pomohl nebo aspoň trošku. Může se také jednat jen o placebo. Důležité ale je, že matka při porodu nemá strach a vnímá pak porod pozitivněji.

Vzhledem k tomu, že se nedá porod opakovat, nikdy se nedá říct, jak by si žena vedla s gelem a jak bez gelu. Každý porod je jedinečný, proto je vhodné se spolehnout na svou intuici.