Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Lněné semínko usnadní porod!

Vydáno: 8. června 2012 v kategorii Porod, napsala Adéla Jánská.

lněné semínko

Možná jste už slyšela, že lněné semínko usnadní porod. Bez bolesti a bez námahy můžete přivést na svět své dítě právě díky lnu. Stačí ho jen pravidelně konzumovat a dítě porodíte jako po másle.
Je to však pravda nebo tato babská rada neplatí? Co myslíte, stojí za vyzkoušení?



Len je plodina, která pochází z Asie. Lněné semínko obsahuje mnoho důležitých látek, proto byste ho měla zařadit do stravy nejen při těhotenství. Stačí jen jmenovat Omega 3 nenasycené mastné kyseliny, lignany, vlákninu, kyselinu fenolovou, vitamín E, draslík, železo či zinek. Semínko pomáhá při mnoha zdravotních problémech a často je používáno při problémech se zácpou nebo v těhotenství.

Kdy jíst lněné semínko v těhotenství?

Některé ženy konzumují lněné semínko po celé těhotenství a jiné jej jedí od 30. týdne. Každý den stačí 2 polévkové lžíce. Semínko uvolňuje porodní cesty, zjemňuje hladké svaly a tím se také lépe otvírá děložní hrdlo. Hlen ze lnu obalí dítě, proto se tak snadno porodí.
Někdy se doporučuje v kombinaci s čajem z maliníkového listí.
V předporodním kurzu vám určitě také doporučí lněné semínko a malinový čaj.

Jak na lněné semínko?

Lněné semínko koupíte ve zdravé výživě, v supermarketech (např. Albert) nebo v DM drogerii. Lněný olej je k dostání také ve zdravé výživě nebo DM drogerii.

Denně by se měly sníst maximálně dvě polévkové lžíce lněného semínka, které můžete rozmixovat, namočit či sníst jen tak. Důležité je semínka pořádně rozkousat, aby zase nevyšla z těla ven.
Může se přidávat do pečiva, pomazánek, jogurtů, kaší, müsli, salátů, sušit či péct placičky,... Můžete také používat olej z lněného semínka.
Důležité je také dostatečně pít - 2 - 3 litry vody.
2 tipy na úpravu:
Pokud lněná semínko rozmixujete, konzumujte ho co nejrychleji, aby nežluklo.
Zalijte celé semínko studenou vodou a nechte jej tak přes noc. Na druhý den bude mnohem měkčí a bude obaleno slizem.

Čaj z maliníkového listí

Čaj by se měj pít od 34. nebo od 36. týdne. Polévková lžíce bylin se zalije 250 ml vody a po vylouhování (15 minut) se scedí. Čaj se pije dvakrát, třikrát denně. Čaj se nesmí pít dříve než před plánovaným termínem porodu, protože může vyvolat kontrakce. Malinový čaj můžete koupit i porcovaný v lékárně.

Zkušenosti s lněným semínkem

Podívejte se do diskuzí na maminky, které mají s lněným semínkem zkušenosti. Většinou se jedná o velmi pozitivní zkušenosti, kdy dítě bylo přivedeno na svět rychle a bez bolesti.