Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

5. týden těhotenství

Vydáno: 9. června 2012 v kategorii Těhotenství týden po týdnu, napsala Nikola Novotná.

těhotenství

Jak probíhá vaše těhotenství v 5. týdnu? Zárodek má ve skutečnosti tři týdny a lze jej pozorovat již na ultrazvuku. V tomto týdnu si můžete udělat těhotenský test, který vám ukáže dva proužky, což znamená, že jste těhotná. Jak se plod v tomto týdnu vyvíjí? Co se děje a co vytváří?



V pátém týdnu žena už ví, že je těhotná a měla by se podle toho začít chovat. Dodržovat správné stravovací návyky, vynechat kouření, omezit příjem alkoholu či kofeinu a také by se mohla začít zajímat o těhotenské cvičení. Pokud užíváte jakékoliv léky, měla byste se poradit se svým lékařem, jestli je možné je užívat dále. Také se vám pravěpodobně nedostavila menstruace.

Možná začnete pociťovat první příznaky těhotenství, jako je bolest prsou, zvracení nebo nevolnost...

Jak dál na sobě poznáte, že jste v očekávání?

Jak to vypadá s plodem?

V tomto týdnu se vytváří gestační váček, ze kterého se vytvoří placenta, a také jsou první náznaky krevního řečiště. Také vzniká základ orgánů a tkání, který se nazývá třetí zárodečný list. Vnější zárodečný list, který se nazývá ektoderm, je základem pro centrální nervovou soustavu, kůži, oči a uši. Z vnitřního zárodečného listu (entoderm) se vyvinou trávicí orgány, játra, žlučník, plíce, štítná žláza či slinivka břišní. Mezoderm (prostřední zárodečný list) je základem pro svaly, vazivo, kosti, ledviny, pohlavní orgány a cévní soustavu.

O výživu zárodku se stará placentární část váčku gestačního, který se také skládá z důležitých hormonů.

V pátém týdnu (ve skutečnosti se jedná o třetí týden zárodku) má embryo 1 - 2 mm a je plochého oválného tvaru.
Těhotenský test právě v tomto týdnu již spolehlivě ukazuje, že jste těhotná. To si můžete ověřit u gynekologa, který vám může zárodek ukázat na ultrazvuku.