Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Umělé oplodnění aneb když nemůžete otěhotnět

Vydáno: 7. června 2012 v kategorii Těhotenství, napsala Vlaďka Hajduková.

umělé oplodnění

Umělé oplodnění je poslední dobou velmi žhavým tématem. Pro páry, které nemohou mít dítě přirozenou cestou se jedná o velmi značnou pomoc. Příčina neplodnosti není jasná, ale pravděpodobně se jedná o pozdní věk ženy, nezdravý způsob života nebo stres. Podívejte se, co je inseminace nebo IVF?



Jak se neplodnost léčí? Například u ženských pacientek, které produkují vajíčka nepravidelně nebo vůbec, lékaři volí hormonální terapii (směřující k vyvolání ovulace). V tomto případě se podává hormonální přípravek, který nepřímou cestou stimuluje vaječníky k uvolnění vajíčka. U žen, které potíže s pravidelnou ovulací nemají, je možné některé příčiny neplodnosti vyřešit operativními léčebnými postupy.

Léčba mužů

Jakmile je u muže diagnostikována příčina neplodnosti, může být zahájena hormonální, chirurgická nebo antibiotická léčba. Pokud se po předchozí léčbě (celého páru) opět ženě nepodaří přirozeně otěhotnět, nabízí se řada metod asistované reprodukce. Mnoha párům se pak toužebně a dlouho očekávaný potomek skutečně narodí.

Umělé oplodnění – žhavé téma současnosti

Z vyučovacích hodin biologie všichni víme, že k oplodnění dochází vlivem spojení vajíčka a spermie. Je-li tento přirozený proces z nějakého důvodu znemožněn, stává se řešením umělé oplodnění. Provádí se dvěma nejčastějšími způsoby, a to buď inseminací, nebo metodou In Vitro Fertilizace (IVF).

Co obnáší inseminace?

Pokud lékař zvolí po příslušném vyšetření obou partnerů inseminaci, dojde v podstatě k vpravení spermií speciálními nástroji do pochvy nebo dělohy. Spermie mohou pocházet od vlastního partnera budoucí maminky nebo od dárce. Tento způsob umělého oplodnění se provádí, pokud se prokáže špatný spermiogram, tedy spermií je málo nebo jsou poškozené.

Mimotělní oplodnění

Metoda IVF, při níž dochází k oplodnění mimo tělo ženy, se používá nejčastěji. Indikuje se v případě neprůchodných vejcovodů či při snížené produkci vajíček. Aby tato metoda umělého oplodnění byla úspěšná, musí být splněno hned několik podmínek. Žena by neměla být starší než 45 let, dále musí mít funkční dělohu a alespoň jeden vaječník. U muže je podmínkou, že musí být schopen produkovat spermie.

Několik fází mimotělního oplodnění

Nejprve se za pomoci hormonů u ženské pacientky stimuluje zvýšení tvorby a zrání vajíček ve vaječnících. Poté se provede odběr vajíček, a to pod ultrazvukovou kontrolou. Vše probíhá v celkové anestezii, kdy jsou vajíčka odebrána speciální jehlou přes dutinu břišní nebo vagínu. Ženě je také aplikován progesteron, který připraví děložní výstelku na přijetí oplodněného vajíčka.

Dvě hodiny před tímto odběrem se musí partnerovi odebrat spermie a vybrány jsou jen ty nejsilnější. Vajíčka a spermie jsou pak uloženy do speciálního roztoku (do inkubátoru) a čeká se, zda dojde k oplodnění. Pokud je vajíčko oplodněno, musí se umístit do 72 hodin do dělohy ženy. Přemístění embrya se už provádí bez anestezie (pipetou). Je úžasné, že počet úspěšně provedených umělých oplodnění stále stoupá. Neplodné páry tak mají šanci přivést na svět vlastního potomka.