Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Péče o chrup v těhotenství by měla být pečlivá

Vydáno: 9. července 2012 v kategorii Těhotenství, napsala Adéla Jánská.

čištění zubů

V těhotenství se některým ženám kazí zuby. Častou výmluvou bývá to, že je to kvůli těhotenství. Je to ale pravda? Má opravdu gravidita vliv na kazivost zubů nebo za tím stojí něco jiného? Přečtěte si následující řádky, které vám řeknou, jak to doopravdy je.



Určitě jste mnohokrát slyšela, že se někomu zkazily zuby právě kvůli těhotenství. Ovšem těhotenství má jen velmi malý vliv na kazivost zubů. Zubní kaz vzniká kvůli mikroorganismům, které se vyskytují v ústní dutině. Při kyselém pH prostředí čekají mikroorganismy na cukry, aby mohl postupně vznikat zubní kaz. Pravidelným čistěním se pH prostředí neutralizuje, což zabraňuje jeho vzniku.

Zhoršená hygiena v těhotenství

V těhotenství ženy často jedí nezvyklé kombinace jídla, preferují sladké potraviny a zároveň zapomínají na ústní hygienu. Často to bývá kvůli tomu, že prostě nemají čas. Přitom by si stačilo najít několik minut ráno a večer na čištění zubů. Navíc, pokud zvracíte ze začátku těhotenství, čistěte si zuby častěji, aby bylo pH prostředí opět neutralizováno.

Jak na správnou ústní hygienu?

Nejen v těhotenství, ale i v běžném životě byste měla dbát na správnou ústní hygienu. Zuby si čistěte dvakrát denně. Není důvod si čistit zuby po každém jídle a to z toho důvodu, vůbec si vychutnáte chuť jídla a pravděpodobně čistění zubů odfláknete. Proto si zuby čistěte dvakrát denně a pořádně. Použijte kvalitní kartáček, mezizubní kartáček, niť a pastu. Důležité je používat správnou techniku čištění (každý zub vertikálně přetřete 4 - 6x), kterou vám ukáže lékař nebo dentální hygienistka.

S kazivostí zubů souvisí i strava

Pravidelné stravování je velmi důležité nejen z hlediska zdravé výživy, ale i z kazivosti zubů. Nejhorší je neustálá konzumace pamlsků a dalších drobností mezi jídly. Také byste měla omezit sladkosti, sladké nápoje a další jednoduché cukry, na které mikroorganismy čekají. Vyvážená strava, která mimo jiné neobsahuje kvanta cukrů, má velmi pozitivní vliv na stav ústní dutiny i na další onemocnění.

Pravidelná zubní prohlídka v těhotenství

Nezapomínejte na pravidelné zubní prohlídky v těhotenství. V těhotenství byste měla jít dvakrát na prohlídku.

Jak na ošetření zubů v těhotenství?

Pokud plánujete zákrok, který není akutní, tak si přesuňte až na dobu po porodu. Samozřejmě, pokud se vám objevil kaz, tak si ho nechte zaplombovat. Zvolte raději bílou plombu než amalgámovou, o které se vedou pochybnosti, zda je zdravotně nezávadná. Pokud můžete, vyhněte se plombování v prvním trimestru, kdy se vyvíjí v těle plodu řada důležitých orgánů a funkcí.
S lokální anestezií v těhotenství není problém, ale určitě zvládnete si nechat zaplombovat zub bez anestezie.