Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Nošení v šátku je pro dítě přirozené

Vydáno: 29. ledna 2013 v kategorii Péče o dítě, napsala Adéla Jánská.

Nošení dětí v šátku

Poslední dobou vidíme čím dál častěji maminky, které dítě nosí v šátku. Je toto nošení pro dítě zdravé nebo tomu tak není? Nošení dětí rozhodně není nějaké rozmazlování, jak si někteří myslí, ale pro děti je velmi prospěšné. Navíc matka může s dítětem snadněji všude chodit a nemusí se prosit o pomoct s kočárkem.



Nošení dětí má dlouhou historii. Děti nosili i lidé před pár sty lety i staré kultury. Dítě bylo devět měsíců nošeno matkou uvnitř těla a díky šátku v tom může snadno pokračovat. Pro dítě je velmi pozitivní, že je v těsné blízkosti matky a díky tomu lépe vnímá a poznává okolí. Nutné je také zmínit, že se dítě lépe vyvíjí, rozvíjí se mu mozek a dítě se dříve osamostatní.

Odkdy můžete děti nosit?

Dítě v šátku můžete nosit již od narození. Důležité je, aby bylo nejen nošeno, ale aby i leželo nebo si hrálo. Časem zjistíte sama, jaká doba nošení vašemu dítěti vyhovuje. Samo si řekne nebo naznačí, že chce změnu. Noste jej maximálně do 12 - 15 kg, aby vaše záda netrpěla a bylo pro vás nošení pohodlné. Díky tomu, že jej nosíte odmala, záda si na tuto zátěž zvykají postupně. Rozhodně ho ale nenoste půl dne vcelku, prokládejte ji i položením dítěte do postýlky nebo do ohrádky.

Jak dítě nosit?

Šátek si vždy pořádně uvažte a dítě v šátku noste vždy čelem k sobě. Drobeček je umístěn v šátku schoulený do klubíčka, kdy má nohy roztažené, hlavičku podepřenou a záda zakulacená a podepřená. Určitě si najdete způsob, jak dítě pohodlně nosit. Na nošení můžete použít klasický šátek, elastický šátek, kratší šátek ring sling, babyvaky, mei tai nebo klokanky.

Je nošení v šátku bezpečné?

Často se můžete setkat s připomínkami, že mu akorát takhle zničíte páteř. Díte se však narodí se zakřivenou páteří, která se během roku vyrovnává. Stačí se jen podívat, co nejdříve dítě dělá. Nejprve posiluje páteř včetně krční páteře pomocí ležení na bříšku a zvedání hlavičky, poté začíná lézt, pak přichází první sezení a až chůze. Díky tomu, že se postupně narovnává z klubíčka, je nošení v šátku zcela bezpečné, protože je mu tato poloha v klubíčku přirozená. Kyčle se budou správně vyvíjet, když bude mít nožičky roztáhlé. Hlavičku musí být dostatečně podepřena a stejně jako tělo díky správně uvázanému šátku.

Jaké jsou výhody nošení v šátku?

Důležité je naučit se správně uvázat šátek, aby se z výhod nestaly nevýhody. Díky nošení se dítě lépe adaptuje na nové prostředí, miminko je chráněno před chladem, rychleji se vyvíjí, rozvíjí se mu schopnosti, správně se vyvíjí kyčle, lépe poznává svět, méně pláče,...

Stejně jako pro dítě má nošení v šátku výhody i pro maminku. Nemusí se nikdy trmácet s kočárkem, prosit o pomoc při nastupování do vlaku nebo autobusu, může snadněji všude chodit, může nosit stále něco v rukou, chodit na výlety,...

Nevýhody nošení dětí v šátku

Dítě byste neměla nosit v šátku pořád, při dlouhodobém nošení se zatěžuje nejen tělo dítěte, ale i záda matky. Není vhodné stát na místě v pozoru, ale by se mělo něco pořád dělat. V zimě je nutné dítě zahřát vaší bundou a můžete mu obléct čepičku a rukavičky. Šátek se musíte naučit dokonale uvázat.

Nošení miminek v šátku má plno výhod a pro dítě je to naprosto přirozené. Je na každé mamince, aby se rozhodla, zda chce nebo nechce dítě nosit v šátku.

Šátky na nošení dětí si můžete koupit ve všech dobrých obchodech se sortimentem pro děti.