Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Časté omyly čerstvých rodičů

Vydáno: 30. září 2014 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

kočárek a matka

Všichni rodiče dělají chyby. Nevěříte? Určitě i ti vaši by dokázali sestavit dlouhý seznam toho, co kdy udělali špatně. Pravdou je, že nikdo není neomylný a nikdo učený z nebe nespadl - zejména čerství rodiče. Ale pokud zjistíte, jaké chyby jsou v prvním roce nejčastější, naučíte se je nedělat. V tomto článku vám je uvedeme, spolu s radami, jak se vyhnout tomu je dělat.



Kvůli všemu panikaříte

Mnoho čerstvých rodičů děsí všechny přehnané reakce miminka jako zvracení, zácpa nebo průjem či vyrážky. Tím však svou úzkost přenášejí i na něj. Když si dělají starosti kvůli maličkostem, mohou si tak zkazit celý první rok s miminkem. Samozřejmě je na místě opatrnost a konzultace s lékařem, pokud si ohledně čehokoli nejste jistá, ale věřte, že i nejmenší děti jsou mnohem odolnější, než si možná myslíte.

Nenecháte miminko vyplakat

Rodiče věří, že jejich úkolem je postarat se, aby dítě nebrečelo. Pláč si spojují s tím, že je něco špatně a je třeba to hned napravit. Miminka ale prostě pláčou, je to jejich přirozenost. Mohou být čerstvě přebalená a nakrmená a stejně mohou brečet - je to i jejich způsob komunikace. Pláč k miminkům patří. Ale pokud je neutišitelný a provázený horečkami, zvracením, nafouklým bříškem, vyrážkou nebo něčím jiným, co se vám nezdá v pořádku, informujte lékaře.

Budíte ho v noci na kojení

Kojenci mohou - a měli by - spát celou noc. Spousta maminek se mylně domnívá, že miminko musí krmit i v noci, ale pokud se samo nevzbudí, není to potřeba. Pěkně se vyspí jak dítě, tak i vy.

Podceňujete horečku

Každá horečka nad 38 stupňů (měřeno rektálně) je do 3 měsíců věku miminka životu nebezpečná. Jedinou výjimkou je teplota, která během 24 hodin stoupá po první sadě očkování. Někteří rodiče si pomyslí, že má dítě prostě teplotu a dají mu Paralen, ale to je v tomto věku chyba. Imunitní systém kojence není nastaven, aby infekci zvládl sám.

Špatně instalujete autosedačku

Čerství rodiče mají často pocit, že instalace dětské autosedačky je věda. Proto se raději ujistěte např. v obchodě, kde jste ji koupili, že je nastavená v pořádku. Může na tom záviset život vašeho děťátka.

Zanedbáváte ústní hygienu

Mnoho rodičů podceňuje zdraví ústní dutiny a zubů jejich miminka, dokud není pozdě. Vaše dítě není nikdy příliš malé na to, abyste začali pěstovat dobré hygienické návyky. Dokud nemá zoubky, ošetřujte dásně vlhkou gázou, poté začněte používat kartáček. Ze začátku je vhodná pasta bez fluoru a poté se sníženým obsahem určená pro děti. Až začne jíst pevnou stravu, dbejte o vyvážený a pestrý jídelníček.

Zapomínáte na partnera

I když na svět přišel nový člen rodiny, nikdy nezanedbávejte svého manžela nebo přítele. Pořád jste partneři, nejen rodiče. Mnoho vztahů se po narození miminka rozpadá, protože se otec může cítit odstrčený a hledá porozumění jinde. Vždy, když to jde, udělejte si chvíli pro sebe a užívejte si společné aktivity.

Spoléháte se na nedůvěryhodné zdroje

Internetová diskuze s dalšími maminkami může být fajn a poučná, ale co se týče zdraví, očkování apod., pátrejte po stránkách, které píšou profesionálové, nebo se poraďte s pediatrem. Možná budete překvapená, kolik pověr a nesmyslů po internetu koluje a můžete se snadno nechat napálit.

Děláte některou z těchto chyb? Napadají vás nějaké další? Jak jste je vyřešila?