Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Znáte nejčastější zdravotní problémy u miminek

Vydáno: 16. září 2014 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

dítě

Ne vždy jsou dny strávené s kojencem nebo malým batolátkem růžové. I nejmenší děti mohou čas od času trpět nepříjemnými potížemi. Víte, které se objevují nejčastěji, jaké jsou jejich příznaky a jak je řešit?
Častý je průjem, teplota, vyrážky, rýma, zácpa a další. Zjistěte, co dělat.



Průjem

Průjem je jedním z nejčastějších dětských onemocnění. Příčiny mohou zahrnovat infekci, nesnášenlivost některých potravin, alergie nebo nadměrnou konzumaci ovocných šťáv. Dokud průjem nezmizí, mělo by být dítě doma a hlavně hydratované! Pokud už má pevnou stravu, nedávejte mu mléko a mléčné výrobky, potraviny s vysokým obsahem vlákniny a tučná jídla.
Dětského lékaře kontaktujte, když se potíže nezlepší do 24 hodin, miminko je mladší než půl roku anebo má i další příznaky jako horečku nad 38,5 stupňů, zvrací, nebo je jeho stolice černá či s příměsí krve.

Horečka

U novorozenců může zvýšená teplota signalizovat závažné infekce. Okamžitě zavolejte lékaře, pokud je miminko mladší než čtvrt roku a má teplotu vyšší než 38 stupňů, nebo je ve věku 3-6 měsíců a má horečku 38,3 stupňů a více. Sledujte i jiné symptomy jako bolesti v uchu, kašel, letargie, vyrážka, zvracení či průjem. Udržujte dítě hydratované, dejte mu vlažnou lázeň a oblečte do lehkého oblečení. Poraďte se s lékařem o bezpečném použití přípravků proti horečce.

Zácpa

Některé děti vylučují několikrát denně, u jiných zas bývá několik dní proluka, než se střeva rozhýbají. Nemějte strach, když vaše miminko nebo batole nevylučuje tak často, jak byste očekávala. Opravdová zácpa znamená, že stolice je tvrdá a její průchod bolestivý. Doktora kontaktujte, pokud zácpa přetrvává nebo se objevily další příznaky jako bolesti břicha či zvracení.

Vyrážky

Miminka mají velmi citlivou pokožku. Vyrážky mohou zahrnovat pupínky, bílé hrbolky (milium) i zarudlé, suché a svědící skvrny (ekzém). Pro prevenci opruzenin často měňte plenky a používejte ochranné mastičky. Abyste předešla ekzému, vyhýbejte se drsným mýdlům a udržujte pokožku hydratovanou. Většina vyrážek není závažná, ale kontaktujte doktora, když je bolestivá a vyskytla se i horečka a puchýře.

Kašel

Kašel u dětí může vypadat různě. Štěkavý může značit zánět hrtanu, kašel provázený teplotou je často z nachlazení, s horečkou ale může být příznakem zápalu plic nebo chřipky. Dušnost provázená kašlem může znamenat astma či infekci. Černý kašel se projevuje křečovitým, štěkavým kašlem a lapáním po dechu. Pro zmírnění používejte zvlhčovače vzduchu a tekutiny. Děti do 4 let věku by neměly užívat léky proti kašli.

Bolesti žaludku

Podrážděné bříško může způsobovat kolika, reflux jícnu, nesnášenlivost nějaké potraviny, virus, ale i jiné důvody. Batolata mohou mít problémy, když zkoušejí různá jídla. Většina bolestí břicha není nebezpečná a sama zmizí, ale pokud se nezlepšují, dítě zvrací, má průjem, je apatické, nebo dostane horečku, poraďte se s lékařem.

Bolesti zoubků

Kolem půl roku se začínají děťátku přes dásně prořezávat zoubky. Přitom může být miminko velmi rozmrzelé. Pomáhá něco žvýkat, např. gumový kousací kroužek. Můžete mu i jemně masírovat dásně prstem.

Plynatost

Říhání, pláč a nadýmání mohou být symptomy plynatosti. Není to totéž co kolika, která může vést k neutišitelnému pláči. Plynatost je často způsobena polykáním vzduchu, proto krmte miminko pomalu a nechte ho často odříhnout. Batolata mohou trpět plynatostí z jídel s vysokým obsahem vlákniny, tučných pokrmů nebo nadměrného pití šťávy.

Ucpaný nos

Tato obtíž většinou provází rýmu. Děti mladší 4 let by neměly užívat volně prodejné léky proti nachlazení, místo toho použijte fyziologický roztok, který hlen rozředí a poté odsajte odsávačkou. Přes noc může miminku ulevit zapnutý zvlhčovač vzduchu.

Nevolnost a zvracení

Děti se občas po jídle trochu pozvrací, ale silné nebo přetrvávající zvracení by měl zhodnotit lékař. Zvracení a průjem mohou být příznakem napadení nějakým virem. Udržujte dítě hydratované. Pokud zvracení do několika hodin nepřejde, u kojence je doprovázeno horečkou, nebo dítě v sobě nemůže udržet ani tekutiny, kontaktujte doktora.