Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Bojíte se porodu? Poradíme vám, jak se ho nebát!

Vydáno: 1. září 2014 v kategorii Porod, napsala Markéta Dostálová.

zdravé dítě po porodu

Mnoho žen se zbytečně obává porodu, přitom se jedná o naprosto přirozenou věc. V případě, že máte strach je možné si najít dulu, jejichž přítomnost velmi pomůže, přestat si číst příběhy se špatným koncem nebo cvičit. Velký vliv taktéž má výběr porodnice.



Porod je zlomový okamžik a zkušenost, která změní život každé ženy, je tedy zcela přirozené, že mnoho z nastávajících prvorodiček má obavy. V současnosti, díky informačnímu věku a emancipaci se ženy zajímají o porody více než kdy předtím a chtějí mít úplnou kontrolu nad všemi aspekty svého života - včetně porodu a porodnice jim dnes vycházejí vstříc. Zároveň však roste počet žen, které se bojí natolik, že dávají přednost císařskému řezu, aniž by to bylo zdravotně nutné - jejich počet se v posledních deseti letech téměř zdvojnásobil. U některých může dojít až k tzv. tokofobii - fobii z porodu. V tom případě je namístě i podpora psychologa. Jak dále můžete své obavy zmírnit?

Sežeňte si dulu

Název dula pochází z řeckého slova po služku, ale dnes je význam samozřejmě úplně jiný. Jsou to ženy vyškolené, aby mohly být podporou jiným během těhotenství a pomáhat jim, vedle lékařů, při porodu. V posledních patnácti letech se v USA díky vyššímu počtu těhotných žen, které mají svou dulu, významně snížila doba trvání porodů, poklesla potřeba uklidňujících léků a o 50 % císařských řezů.

S dulou se žena setkává již během těhotenství a během porodu jí bývá oporou - může ji držet za ruku, masírovat nebo prostě být u ní.
Je to jako náhradní matka nebo jiný blízký člověk, který má však kvalifikaci. Stará se o novopečenou maminku i po porodu, takže ta má čas soustředit se na miminko nebo pár dní po něm pomáhá vařit, uklízet a podobně, takže si maminka může odpočinout.

Vyzbrojte se informacemi a najděte přátelskou porodnici

V dnešní době je jednoduché vyhledat si všechny informace, které vás zajímají a které potřebujete. Vyberte si porodnici a lékaře, kteří odpoví na všechny vaše otázky nebo si připravte svůj porodní plán. Hledejte nemocnici, kde vám vyjdou vstříc a jsou k rodičkám a novorozencům přátelští - v současnosti mají některé porodnice certifikáty jako Přirozený porod v porodnici, Baby Friendly Hospital a podobně. Přátelská porodnice by měla odmítat přežité porodní techniky, umožňovat různé polohy při porodu, popř. do vody, na míči a podobně, porody za doprovodu blízkého či asistentky, dovolit vám prohlédnout si oddělení, konzultovat s vámi porodní plán, nabízet předporodní kurzy, proškolení k porodu, laktační poradenství atd.

Nevyhledávejte na internetu „hororové” příběhy

Své těhotenství si co nejvíce užívejte, pak budete pozitivně naladěná i na porod. Samozřejmě je potřeba získat informace i o možných komplikacích a rizicích, ale nevyžívejte se v pátrání po smutných příbězích a zážitcích, které dopadly špatně. Také v médiích jsou porody často prezentovány jako drama, kde doktor zachrání dítě na poslední chvíli.

Naučte se relaxační techniky

Učení se relaxačním technikám už dávno nejsou jen lekce správného dýchání doprovázené funěním jako dřív. Těhotné ženy dnes zkoušejí jógu, aromaterapii, meditaci, masáže nebo dokonce sebehypnózu. Některé předporodní kurzy učí třeba i vizualizačním technikám pro zvládání nového života v roli matky. Mnoho nastávajících maminek má problém si sama sebe představit s dítětem, u některých je to téměř mentální blok.

Co pomohlo zmírnit obavy z porodu vám?