Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Kojení miminka aneb proč kojit?

Vydáno: 23. května 2012 v kategorii Péče o dítě, napsala Vlaďka Hajduková.

kojení miminka

Mateřské mléko je tou nejzdravější stravou pro dítě. Je lepší než různé náhražky, které jsou dostupné na trhu. Některé matky kojí rády, jiné nikoliv. Některé dokonce odmítají kojit, aby se jim jejich vnady neponičily. Jak dlouho byste měla kojit a co to přinese miminku? Nezapomeňte také na zdravé stravování.



Kojení je způsob krmení mláďat z mléčné žlázy matky a je společné všem savcům. Tolik obecná definice… My však v následujícím článku vynecháme zvířecí říši a zkusíme najít odpovědi na obvyklé otázky, které kojení novorozenců doprovázejí. Zvláště maminky – „začátečnice“ jistě například zajímá, jak správně kojit, jaké výhody kojení mateřským mlékem děťátku přináší atd. Čím více informací rodičky na toto téma získají, tím méně budou věřit různým nepodloženým mýtům.

Sací reflex

Ihned po porodu, proběhne-li vše bez komplikací, může maminka malého novorozence přiložit poprvé ke svému prsu. Je to důležité, neboť lékaři a další odborníci se shodují, že přirozený sací reflex dítěte je nejsilnější během první hodiny po porodu. Může se stát, že některé miminko se k prsu matky přisát nechce, ale v porodnici vám už poradí, co v takovém případě dělat.

Tvorba mléka

V odborné literatuře se lze také dočíst, že maximálně do dvou hodin po porodu nastává v těle novopečené maminky nejvyšší sekrece hormonů, které jsou velmi potřebné pro tvorbu mléka. Nejprve dítě pije z prsu matky mlezivo – také velice důležité a nepostradatelné, avšak tak jako mléko zralé jistě nezasytí. Pokud však kojenec začne brzy sát, zralé mléko se může rychleji vytvářet. A ještě jeden důvod zde existuje: včasné přiložení děťátka k prsu brání krevním ztrátám matky.

Jak dlouho a často kojit?

Maminky se rovněž často ptají na vhodnou délku a správnou frekvenci kojení. Zpravidla maminky zpočátku své dítě kojí 8x až 12x za den. Doporučuje se nabízet kojenci prs s mlékem v době, je-li dítě vzhůru nebo otevírá ústa. Co se týká pláče, to už může být u novorozence pozdní projev hladu. Miminko má být kojeno podle své chuti, bez omezování délky a také frekvence kojení se u jednotlivých dětí liší.

Správná technika kojení

Proto, aby vaše děťátko bylo klidné, spokojené a dostatečně nakrmené, musíte dbát na správnou techniku kojení. Velice důležitou roli zde hraje především vzájemná poloha matky a dítěte. Neméně podstatné je i správné držení prsu, technika přisátí a sání kojence. Tak aby se během kojení pohodlně cítila maminka i malý tvoreček.

Jak poznat, že má dítě dostatek mléka?

Maminky často trápí také to, jak vlastně poznají, že novorozenec netrpí hladem. Známkou dostatečného příjmu mateřského mléka může být šest a více pomočených plen a tři až pět stolic za 24 hodin. Nejprve děťátku z těla odchází tak zvaná smolka (zkušené maminky už vědí, že se jedná o stolici černé barvy), pak lze pozorovat přechodnou čili žlutohnědou stolici, a ta je vystřídána stolicí žlutou (vzdáleně připomíná míchaná vejce).

Je možné novorozence dokrmovat?

Novorozené dítě by mělo dostávat pouze mateřské mléko, dokrmování například čajem nebo umělou stravou je možné jen po indikaci dětským lékařem. Pokud je „dokrm“ skutečně nutný, je vhodnější použít vlastní odstříkané mléko, případně darované z tzv. banky mateřského mléka. V této souvislosti si možná řada z nás vybaví třeba historické romány nebo filmy, v nichž je dítě krmeno mateřským mlékem ne od vlastní matky, ale od kojné. Vraťme se však zpět do současnosti a podívejme se, kde všude se u nás „mléčné“ banky nacházejí.

Mléko z „banky“

Jedná se o města, jako je Praha (Ústav pro péči o matku a dítě), Česká Lípa, Hradec Králové, České Budějovice, Most apod. Každá nemocnice, v níž má své místo i banka mateřského mléka, musí mít zpracovánu strategii pro manipulaci a skladování mléka. Také zdravotnický personál je třeba řádně proškolit.
A jak se získávají vhodné a dobrovolné dárkyně mateřského mléka? Například v porodnicích nebo ve spolupráci s pediatry. Maminka – dárkyně musí být především zcela zdravá (potvrzení o zdravotním stavu podává obvodní či závodní lékař) a musí projít řadou vyšetření (test moči, výtěry krku či stolice...).

Proč kojit?

Každou maminku určitě zajímá, jaké výhody to jejímu dítěti přinese, bude-li co nejdéle kojeno. Vezmeme-li to z hlediska historie, kojení je už od nepaměti jedním z obecných rysů všech kultur. A doslova na něm záviselo samotné přežití novorozence. Také dnes je mateřské mléko ta nejpřirozenější výživa pro kojence, kterou nelze (v plném rozsahu) ničím jiným nahradit!