Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Domácí nebo kupované příkrmy?

Vydáno: 7. května 2013 v kategorii Péče o dítě, napsala Adéla Jánská.

matka krmí dítě domacím příkrmem

Mnoho maminek má často dilema: kupovat nebo vařit doma příkrmy. Obě dvě varianty mají své výhody a nevýhody. Záleží jen na vás, jestli chcete dávat vašemu dítěti domácí nebo kupované příkrmy a také na tom, jaké máte časové a finanční možnosti.



Chcete-li pro dítě to nejlepší, tak se pravděpodobně zajímáte, zda je lepší vařit doma příkrmy nebo je kupovat. Záleží na mnoha okolnostech, protože každý z těchto příkrmů je něčím specifický. Kupované vyjdou dráž, můžete si vybrat z mnoha příchutí, z variant bio a nebio, ale ne všechny chutnají dobře. V domácích příkrmech víte, co do nich dáváte, jsou náročnější na čas, ale jsou mnohem levnější. Co tedy zvolíte, je jen na vás. Naše maminky a babičky kupované příkrmy neznaly, ale nyní jsou jich plné obchody a dnešní ženy po nich sahají, protože jim je přednější jejich vlastní pohodlí než chvilka vaření.

Domácí dětské příkrmy - proč ano?

Často maminky chtějí dát svým dětem to nejlepší, tak koupí na domácí příkrmy bio nebo domácí zeleninu a ovoce, maso a příkrm doma připraví.
Pro dítě je mnohem lepší, když se bude odmala stravovat domácím jídlem, protože když srovnáte domácí příkrm s kupovaným, vždy chutná jinak. Nikdy nemůžete přesně vědět, co v dané skleničce je. Ve velkovýrobě se může stát, že se tam něco zapomene a dostane do dětské výživy. Stačí se podívat, kolikrát se musely příkrmy stahovat kvůli obsahu nebezpečných látek.

Existuje mnoho receptů na dětské příkrmy a přesnídávky. Důležité je, abyste do pokrmů nepřidávali sůl, cukr nebo nějaké koření, kojenec na tyto chutě není zvyklý. Výroba nezabere hodně času, navíc je můžete schovat do lednice až na max. tři dny (včetně dne vaření) nebo do mrazáku do malých mističek nebo skleniček. Takže, pokud nemáte čas, připravte kojenecké příkrmy do zásoby a uložte do mrazáku. Vždy tak budete mít příkrm pro dítě po ruce, nezapomeňte je ale vždycky včas vytáhnout z lednice nebo z mrazáku, ať mají pokojovou teplotu. Nikdy je ale ohřívejte v mikrovlnné troubě, protože její ohřívání mění strukturu jídla. Také jednou rozmrazené jídlo znovu nezamrazujte.

BIO nebo nebio?

Dávat dítěti BIO nebo nebio stravu? Záleží na vás, co preferujete. Rozhodně je lepší dávat miminku stravu bez zbytečné chemie, což je bio nebo domácí zelenina, ovoce a maso. Konvenční zelenina a ovoce obsahuje mnoho dusičnanů a různé chemické látky, aby rychle a kvalitně vyrostla. Samozřejmě, že tyto limity bývají v tolerovaném rozmezí, ale jsou tam. Vůbec nejhůř na tom jsou potraviny ze severní Afriky, kde se snaží rychle vypěstovat co nejvíce zeleniny a ovoce. Unijní zelenina a ovoce je více hlídána.

Mnoho maminek také říká, že je celkem blbé kupovat například mrkev z Polska, protože u nich v obchodě mají mrkev pouze z Polska. Co tak se ale zajít podívat i do dalších obchodů, kde mohou mít mrkev i z Itálie nebo Česka? Není vhodné se omezovat jen na jeden obchod a dívat se na ceny a akce.

Kupované příkrmy

Pokud nechcete miminku dávat domácí vařené příkrmy, tak sáhněte po těch kupovaných. Koupíte je v každém obchodě s potravinami, lékárně, DM drogerii, Rossmannovi nebo na internetu. Ceny příkrmů jsou různé, záleží na tom, co obsahují a pro jaký věk jsou určené. Ať už si vyberete Hami, Hamánek, Hipp, Babylove, Alnatura či další, vždy příkrm ochutnejte, zda není zkažený nebo mu prostě něco není. Na obalech se vždy podívejte na složení, některé obsahují sojový olej, kukuřičný škrob, mouku a další potraviny, které by mohly vašemu dítěti vadit. Samozřejmě, že se nesmí v kojenecké výživě používat barviva, přídatné a konzervační látky, ale i tak se vždy na něj podívejte.

Ať už se rozhodnete jakkoliv, často se stává, že dítě naučené na kupované příkrmy a přesnídávky, domácí nemá moc rádo a také to platí naopak. Tak raději začněte s vybraným druhem hned od začátku, ať s tím pak nemáte problémy. Domácí pokrmy jsou vždy lepší než ty kupované, to platí i u čerstvé stravy pro kojence.