Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Daňové zvýhodnění pro rodiny s dětmi od 1.1.2015

Vydáno: 3. ledna 2015 v kategorii Péče o dítě, napsala Adéla Jánská.

rodina s dítětem

Rok 2015 je spojen s mnohými změnami, které hlavně rodinám s dětmi přilepší. Víte, co všechno je možné čekat letos navíc od státu a jak si polepšíte, pokud máte děti?
Letošní novinky jsou opravdu potěšující, tak se na ně podívejme.



S každým novým rokem přicházejí novinky, často ale nejsou moc pozitivní. V letošním roce se objevilo několik novinek, které pomohou právě rodičům a to se projeví tak, že budou mít k dispozici více peněz. Podívejte se na několik změn.

„Rodiny s dětmi letos konečně ušetří”.

Sleva na děti je vyšší

Způsob výpočtu slevy na děti se mění. Dosud platilo, že na všechny děti platilo stejné daňové zvýhodnění a to bylo 1 117 Kč na měsíc. Od nynějška tato sleva platí pouze na první dítě a na další se zvyšuje. Za druhé dítě je možné uplatnit slevu 1 317 Kč a na třetí a každé další dítě 1 417 Kč.

Toto daňové zvýhodnění se projeví hned u výplaty za leden. Je ale nutné vyplnit formulář Prohlášení poplatníka k dani, o tom vás informuje mzdová účetní či zaměstnavatel tak jako každý rok. Živnostníci si slevu odečtou za daňové přiznání 2015 až v roce 2016, pokud neuplatňují paušál.

Porodné je i na druhé dítě

U porodného se také vyskytly významné změny. Nově přibude porodné i na druhé dítě a to ve výši 10 tisíc Kč. U prvního zůstává částka 13 tisíc korun (případně 19,5 tisíce korun u vícerčat). Navíc byl posunut koeficient z 2,4násobku životního minima rodiny na 2,7násobek, takže na porodné dosáhne více rodin.

Do rozhodného příjmu pro výpočet životního minima se počítá čistá mzda, mateřská, nemocenská, rodičovský příspěvek aj.

Školkovné jako bonus

Zajímavou novinkou je i možnost si odečíst slevu za umístění dítěte v zařízení péče o děti předškolního věku (mateřská škola) a to až do částky minimální mzdy. Letos si tedy můžete u daňového přiznání odečíst za minulý rok až 8 500 korun a příští rok za rok 2015 až 9 200 korun. Sleva se odečítá pouze jednou ročně na základě potvrzení o zaplacení poplatků (školné bez stravného) vydané školkou.

Toto školkovné je možné uplatnit, pokud dítě žije ve společné domácnosti s rodiči/rodičem nebo v péči, která nahrazuje péči rodičů, u prarodičů. Sleva nelze dělit mezi dvě osoby a pokud vznikne na dani kvůli tomu přeplatek, tak ten se nevrací.

DPH 10 % na dětskou výživu, očkování i knížky

Další zajímavou novinkou je i druhá snížená sazba ve výši 10 %. Tato sazba se uplatňuje na nenahraditelnou dětskou výživu (počáteční a pokračovací kojenecká výživa, potraviny pro malé děti), léky (očkovací látky, antikoncepce aj.) a knihy (tištěné i obrázkové knihy pro děti, hudebniny, vázané a ilustrované, tištěné a ručně psané; s reklamou do 50 % plochy). Původně měly být v této sazbě i pleny, ale to by neprošlo kvůli EU.

Letošní změny vypadají zajímavě, některým rodinám pomohou významně a některým moc ne. Záleží vždy na situaci.