Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Pediacel - pentavalentní vakcína bez žloutenky typu B

Vydáno: 9. září 2014 v kategorii Péče o dítě, napsala Adéla Jánská.

dítě a očkování

Konečně i na českém trhu se objevila pentavalentní vakcína, která je určena pro ty nejmenší. Na rozdíl od Hexavakcíny nebo Hexacimy neobsahuje očkování proti žloutence typu B. Jedná se o pediacel, který se dá očkovat ve dvou schématech a podle zkušeností je pro dítě šetrnější.



Pediacel je pětisložková vakcína, která je proti tetanu, dávivému kašli, záškrtu, dětské obraně a hemofilovým nákazám typu B. Ve vakcíně nenajdete očkování proti hepatitidě typu B. Výrobce je francouzská firma Sanofi Pasteur a prodává se již od roku 2005. Do Česka ale přišla mnohem později.

Mezi hlavní klady vakcíny Pediacel patří to, že neobsahuje očkování proti hepatitidě B, dále laktózu a plísně, obsahuje 2.5x menší množství hliníku než známá Hexavakcína a také zahrnuje fimbrie, které působí proti dávivému kašli. Některé látky taktéž obsahuje v menším množství než Infanrix Hexa.
Smí se očkovat již od od 6. týdne věku až do dovršení 4 let.

Kdy se s ním očkuje?

Vakcínou Pediacel může být dítě naočkováno ve dvou schématech:
Schéma 2+1: začíná se očkovat později, mezi 1. a 2. očkovací dávkou by měla být pauza alespoň 1 měsíc a třetí následuje nejméně 6 měsíců po 2., např. 5m + 7m + 13m
Schéma 3+1: mezi 1. a 2. a 2. a 3. by měla být pauza alespoň 1 měsíc, 4. se očkuje 6 měsíců po 3., např. 3m + 4m + 5m + 11m

Jak se Pediacel podává?

Vakcína se podává intramuskulárně (do svalu) a to buď do anterolaterální oblasti stehna nebo do deltového svalu na paži.
Dítě se nesmí očkovat, pokud má teplotu, má onemocnění nervového systému, je přecitlivělé na vakcínu nebo nějakou látku z výrobního procesu nebo mělo závažnou reakci po minulé dávce vakcíny proti černému kašli.

Složení vakcíny

Vakcína Pediacel obsahuje tyto látky:
Léčivé látky: Diphtheriae anatoxinum, Tetani anatoxinum, Acelulární pertusové antigeny (Pertussis anatoxinum, Haemagglutinum filamentosum, Pertactinum, Fimbrie typu 2 a 3), virus Poliomyelitidis (inaktivovaný) [typus 1 (Mahoney), typus 2 (MEF-1), typus 3 (Saukett)], Haemophilus influenzae typus b polysaccharidum (polyribosylribitoli phosphas, conjugata cum tetani anatoxinum), Ostatní: adsorbováno na fosforečnanu hlinitém, Fenoxyethanol, polysorbát 80 a voda na injekci.

Nežádoucí účinky

Podle příbalového letáku se nežádoucí účinky dělí do následujících skupin: velmi časté (≥1/10), časté (≥1/100 až <1/10), méně časté (≥1/1000 až <1/100), vzácné (≥1/10 000 až <1/1000), velmi vzácné (<1/10 000).
Velmi časté - nechutenství, podrážděnost, pláč, zvracení, horečka nad 38°C, bolest, otok
Časté - průjem, podlitina nebo krvácení v místě vpichu
Méně časté - křeče s horečkou, křeče bez horečky, rozsáhlý otok
Velmi vzácné - dýchací potíže, zmodrání jazyka nebo rtů, vyrážka, otok obličeje, závratě, kolaps
Příbalový leták najdete například na Google po zadání daných výrazů.

Cena vakcíny

Zatím se Pediacel neplatí ze zdravotního pojištění. Dá se ale na ni využít bonus, který nabízejí některé zdravotní pojišťovny.
Za jednu vakcínu je momentální cena 896 Kč, což není vůbec hrozná částka.

Podle zkušeností maminek z fór, děti toto očkování snáší celkem dobře a reakce jsou malé. Jedinou nevýhodou je, že do školky přijmout pouze dítě, které je očkováno hexavalentní vakcínou (Pediaciel je pentavalentní). Takže je pak nutné doočkování. Také ne všichni pediatři jsou k této vakcíně nakloněni a stále preferují Hexavakcínu.

Máte s touto vakcínou zkušenosti?