Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Jaké vitamíny brát před plánovaným otěhotněním?

Vydáno: 6. února 2016 v kategorii Těhotenství, napsala Adéla Jánská.

těhotná žena ultrazvuk

Plánujete otěhotnět? Tak to nezapomeňte na cenné látky, které jsou pro miminko důležité. Zjistěte, které vitamíny byste měla brát, ať se podpoří pravděpodobnost, že otěhotníte nebo ať má miminko nejvíce cenných látek. Pro zdravý vývoj plodu je podstatná kyselina listová, také speciální vitamíny pro těhotné a pestrá strava.



Pestrá strava dodává našemu tělu všechny důležité vitamíny a minerální látky, pokud nastávající maminka takto jí, není třeba užívat různé vitamíny a další látky. Kyselina je ale takovou výjimkou, protože se špatně vstřebává. K tomu můžete pravidelně brát přípravky pro těhotné, které obsahují plno potřebných látek.

Jaké vitamíny užívat před otěhotněním?

Mezi nejdůležitější vitamín, který je vhodné užívat před plánovaným těhotenstvím, je kyselina listová, jež je velice důležitá. Jedinečné účinky má i kontryhelový čaj, který podporuje plodnost. Někteří lékaři doporučují také různé vitamínové komplexy pro těhotné, ale to je v tomto případě na rozhodnutí každé nastávající maminky, zda je chce brát nebo ne.

Kyselina listová je vitamín pro těhotné číslo 1

Málokteré žena jí tak často hodně brokolice, růžičkové kapusty, špenátu, jater, droždí a některých obilovin, aby pokryla dostatečné množství kyseliny listové na den (v těhotenství 0,4 - 0,8 mg). K tomu je nevýhodou, že většina tohoto vitamínu se vlivem tepelné přípravy ztratí. Proto je doporučeno přijímat tento vitamín nejméně tři měsíce před plánovaným otěhotněním. Nic se nezkazí ani šest měsíců předem (nikdy nevíte, kdy se zadaří). Tento vitamín seženete v lékárně bez předpisu asi za 60 Kč (podle značky a počtu tablet).

Kyselina listová (B9) je vitamín, který má vliv na normální růst a vývoj plodu, dále na správnou krvetvorbu, hojení ran, správnou funkci nervové soustavy atd. Jedná se o prevenci rozštěpu, brání špatnému vývoji mozku a míchy. Doporučuje se užívat již tři měsíce před otěhotněním a také v graviditě do 12. týdne těhotenství.

Femibion - komplexní vitamíny před otěhotněním

Pro někoho je Femibion berlička, pro někoho vyhozené peníze a pro někoho pomocník, který pomohl k těhotenství i zdravému dítěti. Femibion je doplněk stravy, který je určen pro těhotné ženy a ženy plánující graviditu. Jedná se o komplexní přípravek, který obsahuje kyselinu listovou, metafolin (pomáhá vstřebat kyselinu listovou), jód, vitamíny skupiny B, vitamíny C a E a Femibion 2 také DHA. Tím dodá nastávající mamince všechno, co potřebuje nejen dítě, ale i ona.

Tento přípravek doporučují i gynekologové, protože obsahuje velice důležité látky, které jsou důležité jak před plánovaným těhotenstvím, tak i v těhotenství. Nevýhodou je poměrně vyšší cena, na druhou stranu jde přece o zdraví miminka i maminky.

Prodávají se tyto varianty:
Femibion 1 - Plánování a 1. trimestr (podporuje potřeby vás i vašeho miminka do 12. týdne)
Femibion 2 - Těhotenství od 13. týdne až do porodu (je určen pro těhotné ženy až do porodu)
Femibion 3 - Kojení (pro speciální potřeby miminka i maminky během období kojení)


Získejte Femibion v akci


Dále je důležité mít dostatek vitamínu C, E, vitamíny skupiny B, antioxidanty, jód a železo, které se tělu dodají z běžné pestré stravy.

Jaké vitamíny jste jedla před otěhotněním vy?