Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Víte, proč je vícečetné těhotenství tak časté?

Vydáno: 19. února 2013 v kategorii Těhotenství, napsala Markéta Dostálová.

dvojčata

Čím dál častěji vidíme na ulicích maminky s kočárkem pro dvojčátka. Proč tomu tak je a jak vůbec dvojčata vznikají? Vícečetné těhotenství značí pro matku i děti určité komplikace, protože tělo je spíše uzpůsobeno na jedno těhotenství.



Případů vícečetného těhotenství v současnosti přibývá, zejména kvůli umělému oplodnění. Jedná se o graviditu, kdy žena čeká více než jedno dítě. Dvojčátka nebo vícerčátka jsou sice roztomilá, ale takové těhotenství s sebou bohužel přináší i různá rizika a komplikace.

Jak vzniká vícečetné těhotenství?

Důvodem je oplodnění jednoho či více vajíček jednou či více spermiemi. Je-li jedno vajíčko oplodněno jednou spermií, vznikají jednovaječná dvojčata (jsou stejného pohlaví a vzhledu a mají shodný genetický základ), jsou-li oplodněna dvě vajíčka dvěma spermiemi, vznikají dvouvaječná dvojčata (nemusí být stejného pohlaví ani si být tak podobná).
Pokud se jedno oplodněné vajíčko rozdělí na více nebo jsou oplodněny více než 2 vajíčka, vznikají vícerčata.

Rizika pro matku

Ženské tělo je primárně uzpůsobeno k nošení jednoho plodu, proto je pro matku vícečetné těhotenství větší zátěží. Nejčastější komplikace jsou potrat (někdy dochází k potratu jen jednoho plodu a druhý se vyvine normálně, jindy k potratu dojít nemusí a slabší plod se sám vstřebá) a předčasný porod.

Vícečetné těhotenství také znamená znásobení obvyklých nepříjemností jako nevolnosti, bolesti zad, únava, křečové žíly a přibírání.

Rizika pro plody

Více plodů v děloze vyžaduje vyšší nároky. Často se stává, že jedno přijímá víc živin nebo krve než druhé (to se nazývá transfuzní syndrom – plodu, který je krví „přesycen“ hrozí srdeční selhání, zatímco druhý je chudokrevný a má nízký tlak) nebo je tempo růstu odlišné, v tom případě je třeba vyvolat porod dříve. Někdy obě dvojčata rostou pomaleji než je běžné.

Někdy je řešením i redukce

Pokud hrozí příliš velké komplikace pro matku i děti, je možné podstoupit potrat jednoho z plodů. Hrozí sice celkové přerušení těhotenství, ale toto riziko je nízké.

I ženy bez obtíží jsou v případě vícečetné gravidity pozorovány v nemocnici už od 32. týdne až do porodu.