Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Užívání léků v těhotenství - co je bezpečné a co ne?

Vydáno: 22. října 2014 v kategorii Těhotenství, napsala Markéta Dostálová.

tehotna zena

V těhotenství byste si měla dávat, které léky berete. Pokud musíte brát dlouhodobě léky, je nutné se poradit s lékařem. Na různé virózy pomůže přírodní léčba. V případě, že vás postihne úraz nebo onemocnění, je třeba sdělit, že jste těhotná. Lékaři tomu přizpůsobí léčbu. To, co během gravidity sníte, ovlivňuje i vaše dítě, proto se mějte na pozoru.



Být během těhotenství nachlazená či nemocná je nepříjemné, protože často nevíte, jestli si smíte vzít volně prodejné léky nebo raději ne. Některé jsou i při graviditě bezpečné, jiné nikoli a u některých nejsou jejich účinky známy. Proto, až se vaše těhotenství potvrdí, poraďte se s gynekologem o tom, které léky smíte užívat nadále a pro které hledat alternativy. Také s ním zkonzultujte přírodní přípravky a doplňky, které berete. Pokud vám léky předepíše jiný lékař, nezapomeňte ho o svém stavu informovat.

Jaké přípravky jsou v těhotenství bezpečné?

Mnoho vitamínů a minerálů není jen bezpečných, ale dokonce přímo důležitých. Váš gynekolog vám poradí, které přesně užívat a v jakých dávkách. Týká se to především přírodních a bylinných prostředků. Co se týče medikamentů, obecně platí, že byste neměla brát žádné volně prodejné prášky, pokud to není nezbytně nutné. Existují však i takové, o kterých žádné možné škodlivé účinky nejsou známy. Patří sem na alergie Benadryl a Claritine (Zyrtec by se brát neměl), na nachlazení a chřipku paracetamol (Paralen, Panadol) a solné nosní kapky nebo spreje, proti zácpě Lactulosa a Regulax a proti průjmu Imodium.
Smí se také podávat některé typy antibiotik a léky proti zvracení.
I tak se ale o jejich užívání poraďte s lékařem, především v 1. trimestru.

Které prášky byste brát neměla?

Tzv. nesteroidní antirevmatika jako Ibuprofen a Acylpyrin by se neměla používat v 3. trimestru. Na kašel neužívejte sirupy a léky obsahující kodein a to celou dobu těhotenství, stejně jako Bromhexin (obsahuje alkohol) a Mucosolvan (obsahuje účinnou látku ambroxol-hydrochlorid).

Které alternativní léčby jsou považovány za bezpečné?

Některé alternativní metody pro zmírnění nepříjemných příznaků doprovázejících těhotenství jsou prokazatelně bezpečné, přesto se ale před podstoupením kterékoli z nich poraďte s gynekologem.

Co na nevolnosti v časném těhotenství?

Doporučuje se akupunktura, akupresura, kořen zázvoru (250 mg 4x denně), vitamín B6 (pyridoxin; 25 mg 2x - 3x denně), sirup z broskvového, hruškového, ananasového nebo pomerančového kompotu.

Co na bolesti zad?

Nejlepší výsledky má chiropraxe, popř. masáž, je však důležité, aby byl masér vyškolen v oblasti tzv. prenatálních (těhotenských) masáží.

Co na úlevu při porodních bolestech?

Nejúčinnější je bolesti vydržet. Mnoho nastávajících maminek v dnešní době uklidňující medikamenty odmítá, některé chtějí epidurál. Pomáhá také teplá koupel, relaxační a dýchací techniky, sebehypnóza nebo akupunktura.

Při změně polohy dítěte (když existuje riziko porodu koncem pánevním) funguje cvičení nebo hypnóza.

Kterým bylinkám se vyhnout?

Nezapomeňte, že v těhotenství neplatí vždy, že přírodní rovná se bez rizika. I některé bylinky (nevadí, když se použijí jako koření do pokrmů) mohou údajně způsobit vrozené vady, předčasný porod nebo jiný problém. Patří sem např. andělika čínská (dong quai), kopretina řimbaba, ženšen, vodilka kanadská, jalovec, pepřovník opojný (kava kava), lékořice, šafrán, polej obecná (máta polej), routa, šalvěj, třezalka, senna, kostival lékařský, řebříček, bílá pivoňka (pai mu tan), pelyněk, vratič obecný, šťovík kadeřavý a některé další byliny užívané v homeopatii. Plodu rovněž škodí vysoké dávky vitamínu A.