Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Toxoplazmóza v těhotenství – co vše byste měla vědět

Vydáno: 26. února 2014 v kategorii Těhotenství, napsala Markéta Dostálová.

novorozenec

Toxoplazmóza je infekce, kterou můžete chytit při konzumaci syrového masa, nedostatečnou hygienou nebo častý je i přenos od koček. Důležitá je včasná diagnostika a následně správná léčba. Vyléčená toxoplazmóza nezanechá následky, ale je nutná vhodná terapie, jinak se mohou následky projevit. Naštěstí se tato infekce nevyskytuje tak často.



Toxoplazmóza je infekční onemocnění přenášené parazitem zvaným Toxoplasma gondii. U lidí s dobrým imunitním systémem se projevuje jen mírně, ale v těhotenství je nebezpečná, protože parazit může nakazit placentu a tím i plod. Vážná infekce může způsobit porod mrtvého dítěte, neurologické a mentální poškození, dětskou mozkovou obrnu, epilepsii, schizofrenii nebo slepotu. Dobrou zprávou je, že existuje mnoho způsobů, jak této nemoci předejít.

Jak velké je riziko, že dostanete toxoplazmózu a nakazíte dítě?

Podle výzkumů je pouze 15 % těhotných žen vůči ní imunní, ale naštěstí jen málo se skutečně nakazí a ne všechny ji přenesou i na plod. Riziko nákazy dítěte se zvyšuje během těhotenství (v 1. trimestru je to 15 %, v 2. a 3. 30 a 60 %). Avšak nákaza v 1. trimestru je pro plod vážnější.
Je velmi malá šance, že dítě nakazíte, pokud jste měla toxoplazmózu ještě před otěhotněním. Pokud jste o ní věděla, doporučuje se počkat se snahou o početí asi půl roku.

Jak se toxoplazmóza přenáší?

Příčiny jsou různé, např. konzumace syrového či nedovařeného nakaženého masa a jiných znečistěných výrobků nebo vody, manipulace s kontaminovanou půdou, kočičím záchodkem či masem, a poté se dotýkat úst, nosu nebo očí. Nepřenáší se z osoby na osobu (kromě těhotenství).

Co dělat, když máte kočku?

Říká se, že kočky jsou nejčastějším přenašečem, ale to neznamená, že se musíte svého mazlíka zbavit. Během těhotenství je však třeba dodržovat určitá opatření. Požádejte ostatní, ať denně čistí kočce záchodek. Hygiena je důležitá, protože tzv. oocysty v trusu koček nejsou prvních 24 hodin infekční. Pokud musíte záchodek uklízet vy, použijte jednorázové rukavice a poté si důkladně umyjte ruce. Někteří odborníci doporučují nosit i masku, když se stelivo rozvíří. Riziko nákazy může být i od očkované kočky nebo psa.

Krmte kočku jen v obchodech prodávaným jídlem, nikdy ne syrovým či nedovařeným masem. Držte ji v domě, aby venku nemohla ulovit potenciálně nakažené myši nebo ptáky a nedovolte jí skákat na kuchyňskou linku a jídelní stůl. Není moc pravděpodobné, že by měla parazita i v srsti, ale raději si po hraní s ní umyjte ruce.

Další rady pro prevenci

Maso vždy dobře uvařte, to je jediná jistota, jak se zbavit parazita. Polotovary pořádně vařte nebo ohřívejte na páře. Nekonzumujte nepasterizované mléko a produkty z něj, dobře oloupejte a omyjte ovoce a zeleninu před konzumací, udržujte čistotu v kuchyni, nedotýkejte se nosu, úst a očí během přípravy jídel (a při zahradničení – při něm pracujte v rukavicích) a před podáváním si vždy umyjte ruce. Při kempování nebo na dovolené v exotických zemích pijte jen kupovanou balenou vodu.

Jak poznat toxoplazmózu?

Příznaky jsou obvykle mírné, můžete mít zvětšené uzliny, bolest svalů nebo hlavy, horečku, pocit únavy, bolest v krku nebo vyrážku. U zdravých lidí bývají zřídka vážnější příznaky, proto se v případě podezření nechejte v těhotenství vyšetřit – obvykle z krve, screening se v těhotenství příliš nedoporučuje.

Co dělat při nákaze?

Pokud test ukázal, že toxoplazmózu máte, lékař vám napíše antibiotika, která snižují riziko přenosu na dítě. Může vám také doporučit amniocentézu (odběr plodové vody), aby se zjistilo, zda dítě není také nakažené a častější vyšetření ultrazvukem.
Pokud je infikován také plod, konzultujte možná rizika v genetické poradně. Můžete dostat další antibiotika, která pomáhají i dítěti. Pokud je u něj zjištěna nákaza až po porodu, obvykle bere pro jistotu asi rok léky i v případě, že nemá vážnější symptomy.

Nakazila jste se? Jak probíhala léčba?