Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Rentgen v těhotenství by měl být jen výjimečně

Vydáno: 5. března 2013 v kategorii Těhotenství, napsala Markéta Dostálová.

těhotná žena sedící

Rentgen v těhotenství by se měl radikálně omezit, ať nedojde k poškození plodu. V případě nutnosti je možné rentgen podstoupit s chránící zástěrou. Pozor byste si měla dávat, i když se o dítě snažíte nebo si nejste jistá, zda jste těhotná.



Mnoho nastávajících maminek zpanikaří, když zjistí, že byly na vyšetření rentgenem (RTG) a nevěděly ještě, že jsou těhotné nebo mají strach v těhotenství takové vyšetření podstoupit. Samozřejmě existují opatření, která zvýší bezpečnost, ale zároveň není třeba se děsit.

Jak je škodlivé RTG záření?

Aby došlo k poškození plodu (potrat, porucha vývoje zraku nebo mozku či nižší IQ) musel by být ozářen dávkou kolem 10 radů. Běžné RTG vyšetření však dosahuje mnohem menších dávek (v řádech miliradů). Navíc, dříve se RTG používal místo bezpečnějšího ultrazvuku a i v těch dobách nebylo významně víc žen, které by potratily nebo bylo jejich miminko poškozeno než mezi těmi, které tato vyšetření nepodstoupily.

RTG vyšetření během těhotenství

Miminko je k RTG záření nejméně citlivé hned na začátku gravidity, do 3. týdne. Rizikovější to může být do 3. měsíce a až do konce těhotenství by měla být nezbytná RTG vyšetření prováděna tak, že břicho ženy je chráněno olověnou zástěrkou
. Pokud se o dítě zrovna snažíte, doporučuje se RTG vyšetření podstupovat v 1. fázi cyklu, tj. ještě před možným otěhotněním.

Bezpečnostní zásady

Jak už bylo zmíněno výše, při nutných vyšetřeních během těhotenství se používá chránící olověná zástěra. Samozřejmě lékaři řekněte, že jste těhotná nebo, že se o dítě zrovna snažíte.
Pokud jste byla rentgenována v oblasti kostrče (zejména od 1. měsíce gravidity), poraďte se s gynekologem, který může vyšetřením zjistit, jakou dávkou jste byla s dítětem ozářena, ale i v tomto případě je riziko nízké.

Pokud však sama pracujete s RTG zářením, měla byste v době těhotenství přejít na jinou pracovní pozici.