Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Naučte dítě pasení koníčků - pomáhá to při vývoji

Vydáno: 4. prosince 2014 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

pasení koníčků

Na oblíbené pasení koníčků byste rozhodně neměla zapomínat, protože při něm dítě rozvíjí motoriku a posiluje svaly. Ze začátku je nutné na něj dohlížet, později se bude umět samo přetočit nebo si hrát. Obvykle mají děti tuto činnost rády, někdy se jim ale také nemusí líbit.



Při pasení koníčků se miminko učí ležet na bříšku a zároveň si hrát, takže rozvíjí své pohybové a motorické schopnosti. Je však důležité, abyste na něj zpočátku dohlížela. Dokud se neumí obracet samo, nikdy by nemělo na břichu i spát, protože to zvyšuje riziko syndromu náhlého úmrtí kojence (SIDS). Čas strávený na bříšku však pomáhá jeho fyzickému i duševnímu vývoji.

Při správné poloze by dítě mělo být opřené o předloktí, které směřuje dopředu a hlavičku drží nahoře zpříma. Hlavička se nesmí zaklánět ani předklánět, lokty nesmí být schovány pod tělem.

Jaké jsou výhody pasení koníčků?

V poloze na bříšku zvedá dítě hlavu, takže posiluje krk, krční a horní zádové svaly. Posilování svalstva mu rovněž ulehčuje časem se převracet, sedat a plazit. Když umí pohybovat hlavou, snižuje se riziko SIDS, protože se dokáže odvrátit od věcí, co by jej mohly dusit. Dítě by se mělo naučit hýbat hlavičkou, ačkoli se jinak ještě moc nepohybuje - otáčet ji v reakci na okolí a držet ji stabilní i při pohybu.
Chvíle, které tráví na bříšku, rovněž miminku umožňují vidět svět z jiné perspektivy a chrání například před proleženinami nebo tzv. plagiocefalií (deformita lebky).

Kdy začít s pasením koníčků?

Můžete začít hned po narození, nejpozději okolo 1. měsíce. Prvních pár týdnů může miminku překážet zbytek pupeční šňůry, ale pokud mu to není nepohodlné, lze jej nechat hrát si na bříšku už chvíli po narození. I čerstvý novorozenec se může naučit otáčet hlavičku ze strany na stranu.
Pozor! Dokud se dítě nenaučí (okolo půl roku) otáčet samo, nenechávejte ho kvůli riziku SIDS nikdy spát na břiše a během pasení koníčků jej umístěte na hladký, rovný povrch bez hraček, přikrývek, polštářů a dalších věcí kolem, které by jej mohly zadusit.

Jak často a jak dlouho?

Někteří pediatři doporučují, aby si dítě hrálo na bříšku několikrát denně 5 - 10 minut, jiní říkají, že není potřeba dodržovat nějaký přesný čas. Obvykle se radí pasení koníčků alespoň jednou za den tak dlouho, jak to děťátku samotnému vyhovuje - ať už je to 15 vteřin či 15 minut. Až začne plakat nebo se rozčilovat, poznáte, že už ho to nebaví.
Některé děti zpočátku polohu na břiše odmítají, protože ještě nemají dobré ovládání a je pro ně těžké zvednout hlavu, ale čím víc budete trénovat, tím více se jim to bude líbit.
Většinou se také radí počkat cca hodinu po krmení.

Jak udělat pasení koníčků zábavnější?

Odborníci a rodiče doporučují například tyto rady:
Když ještě dítě neumí samo udržet hlavičku, přitiskněte si jej k hrudníku bříškem dolů nebo si jej položte na klín břichem dolů jako při odříhnutí.
Hrajte si s ním - dělejte na něj obličeje, mluvte s ním, držte před ním barevné hračky či chrastítka.
Povzbuzujte miminko ke zvedání hlavy tím, že jste nad ním a zpíváte mu nebo mluvíte.
Položte kousek od něj něco zajímavého, na co bude chtít dosáhnout.
Podložte mu trup a ručičky kojícím polštářkem pro lepší výhled a větší pohodlí.
Pokud začne být nervózní, obraťte jej na záda a po chvíli zase na bříško.

Co může pasení koníčků znepříjemnit?

Některé děti mají na polohu na břichu vyhraněný názor. Pasení koníčků dá přece jen práci. Ne vždy ale křik znamená, že se jim to nelíbí, může být i projevem námahy. Ale co když se dítko při pasení koníčků opravdu zlobí? Pediatři radí zkoušet to dál - čím víc tréninku tím lépe.
Každé dítě se vyvíjí jiným tempem, takže se nemusíte bát, pokud se mu hraní si na bříšku nelíbí hned, udělejte však z toho postupem času zábavnou část každého dne.

Jak se vypořádalo s pasením koníčků vaše dítě?