Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Neodkládejte těhotenství až na potom, ať vůbec nějaké je

Vydáno: 12. července 2014 v kategorii Těhotenství, napsala Adéla Jánská.

novorozenec - holčička

Je celkem těžké skloubit školu, následně kariéru s dítětem, proto mnoho žen odkládá těhotenství na dobu, až budou mít rozjetou kariéru, procestují svět a něco zažijí. K tomu je nutné najít i partnera. Ovšem biologické hodiny se nedají zastavit a ve vyšším věku může být těhotenství velmi rizikové. Víte, co všechno hrozí?



Neustálé odkládání těhotenství až po třicítce nebo dokonce před čtyřicítkou nese s sebou mnoho nevýhod. Sice ve vašem okolí existuje mnoho žen, které měly své první dítě až tak pozdě, ale už se vám určitě nesvěří se všemi obtížemi, které provázelo jejich těhotenství nebo které nyní mají nejen při péči o dítě.

Starší prvorodičky mohou mít problém nejen se samotným těhotenstvím, ale i zdravím dítěte. V těhotenství jim hrozí těhotenská cukrovka, vysoký krevní tlak, otoky, potrat i nástup menopauzy. Co se týká dítěte, mohou se u něj objevit vrozené vody (kvůli tomu, že ve vajíčku mohou být poškozené genetické informace), hrozí předčasný porod a komplikace s porodem. A hlavně potíže s otěhotněním a vyhledání kliniky IVF nepomůže každému páru.

Starosti o dítě v pozdním věku

Dále je nutné představit si, jak moc bude složitá péče o dítě. Děti jsou hravé a rychlé, neustále budou vyžadovat vaši péči a pozornost a to již od narození. Měla byste se proto zamyslet, zda zvládnete pečovat nejen o malé dítě, ale i rošťáka ve školce či škole. Váš věk se bude blížit k padesátce a dítě bude chtít chodit s vámi na túry nebo se jinak bavit. Otázkou je, zda na to pak stačíte. Také je nutné zmínit, že jakmile bude maturovat, vy budete mít před šedesátkou. Mohou se objevit potíže se zdravím, nebudete mít tolik sil a také budete mít jiné zájmy. To vše, by si měla žena uvědomit při pozdějším početí.

Brzy se o slovo hlásí menopauza

Dalším problémem je, že brzo po čtyřicítce a u některých žen i dřív nastupuje menopauza. Klimakterium nastoupí bez udání a s ním i ustupuje plodnost. Nedá se mu nikterak zabránit a tak žena s malým dítětem bude muset řešit tyto problémy. Navíc některé ženy právě díky předčasnému nástupu přijdou o možnost mít dítě, protože příliš dlouho těhotenství odkládaly.

Nejlepší věk na těhotenství?

Ideální věk na těhotenství je do 25 let, existuje pouze nízké riziko potratu, předčasného porodu i vrozených genetických vad. Dále se však říká, že je nejlepší věk od 20 do 29 let, kde jsou taktéž velmi nízká rizika. Není nutné podstupovat umělé oplodnění, protože lze snadno otěhotnět přirozeným způsobem. Ale v dnešní době, kdy se chce každý studovat do 25, cestovat a budovat kariéru, na dítě prostě není čas.

Pokud chcete mít dítě, rozhodně ho neodkládejte až na potom. Určitě nebudete chtít mít nemocné dítě nebo složitý porod. Samozřejmě se tyto potíže nevyskytují u všech žen, ale u velké části ano. Jedinou cestou, jak se těmto potížím vyvarujete, je mít dítě dřív.