Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Moučnivka u dětí: Jak se projevuje a léčí?

Vydáno: 2. dubna 2016 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

moučnivka u dětí

U miminek a malých dětí se v ústech může objevit bílý povlak na jazyku, který připomíná tvaroh. Tak se bude jednat o moučnivku, které se dítě zbaví buď samo, nebo pomocí mastičky. Proč vůbec vzniká a jaké jsou příznaky? Zjistěte včas, co s tím máte provést, ať se toho miminko zbaví.



Co je to moučnivka?

Moučnivka (také ústní kandidóza, mykóza, soor nebo žabka) je plísňová infekce způsobená kvasinkou Candida albicans. Nejčastěji se vyskytuje u kojenců a malých dětí. Setká se s ní cca každý 20. novorozenec, z toho každý 7. ve věku okolo 4 měsíců. Čím je děťátko starší, tím riziko infekce klesá. Obvykle je neškodná a snadno léčitelná.

Jaké jsou příznaky moučnivky?

Hlavním symptomem je bílý jakoby moučný (odtud název) povlak na jazyku miminka nebo bílé skvrny jinde v ústech. Povlak může vypadat trochu jako tvaroh nebo sýr cottage a obvykle nejde snadno setřít. Pokud ho z jazyku setřete lehce, je pravděpodobnější, že se jedná o stopy mléka a ne o kandidózu.

Děti většinou nevypadají, že by je skvrny v ústech obtěžovaly, ale pokud je bolí, mohou odmítat krmení nebo při kojení uhýbat.
Moučnivka se vyskytuje také spolu s vyrážkami způsobenými stejnou infekcí, které je třeba rovněž léčit.

Kdy vyhledat lékaře?

Soor u dětí nebývá vážné onemocnění, ale poraďte se s pediatrem ohledně léčby. Jestliže existuje jakákoli pochybnost o diagnóze, provede doktor výtěr z úst a vzorek pošle do laboratoře na otestování.

Proč moučnivka vzniká?

Kvasinka Candida albicans se vyskytuje i v ústech zdravých lidí, aniž by jim působila problémy. Ale může se přemnožit a infikovat ústní membrány. U kojenců je zvýšené riziko, protože jejich imunitní systém ještě není dostatečně vyvinutý a jsou tak náchylnější k infekcím. To je zejména případ předčasně narozených dětí (před 37. týdnem těhotenství).

Objevuje se rovněž u dětí, které nedávno užívaly antibiotika, protože ta snižují množství zdravých bakterií v ústech a naopak podporují tvorbu plísní.
Pokud kojíte a přitom berete antibiotika, můžete se sama infikovat a přenést infekci na miminko prostřednictvím mateřského mléka.

Jak se moučnivka léčí?

Zpočátku léčba spočívá v tom, že se infekce vůbec neléčí. Imunitní systém dítěte si s ní pomůže sám a moučnivka zmizí. Doporučuje se vyvářet dudlíky a dětem případně podávat laktobacily, ať podpoří jejich imunitu.

Pokud je ale postižení větší - na jazyku, dásně, zarudlý konečník atd., je vhodné vyhledat pediatra. Ten nejčastěji předpisuje roztok genciánové violeti, kterou pak dítěti aplikujete pomocí vatové tyčinky na postižená místa. Stejně funguje i Citrovital, Pagavit nebo Med-Comfort. Existují i homeopatika, která by měla pomoct.

Jestliže ještě kojíte, je vhodné ošetřit i bradavky a dvorce, ať se infekce nepřenáší zpět. K tomu upravte svou stravu, měla byste omezit sladká jídla, pečivo, jíst více zeleniny včetně česneku a cibule a k tomu užívat probiotika. U dítěte je také vhodné upravit stravu, ať se nepodporuje další množení.

Nystatin

V ojedinělých případech předepíše doktor alternativní a účinný lék - nystatin (někteří lékaři jej předepisují i u nás, bez předpisu je dostupný v Německu jako Nystaderm Mundgel). Má formu kapek, které se pomocí kapátka aplikují přímo na postižená místa nebo formu gelu.
Obvykle nemá žádné vedlejší účinky a děti ho přijímají bez problémů.

V léčbě pokračujte ještě 2 dny po vymizení příznaků jako prevenci před návratem infekce. Pokud povlak v ústech po týdnu zcela nezmizí, opět se poraďte s pediatrem.

Rady pro kojící maminky

Jestliže vaše děťátko trpí moučnivkou a vy ho kojíte, může se infekce přenést na bradavky. To se projevuje bolestí při kojení, která může přetrvávat i poté, popraskanými a citlivými bradavkami či dvorci nebo změnami jejich barvy.

V případě výskytu na bradavkách: mažte si bradavky antimykotickými krémy a dbejte na hygienu - po každém kojení odstraňte zbytky mléka. Ve vážnějších případech mykózy bradavek se užívají i tablety.

Jaká je prevence moučnivky u dětí?

Není jasné, zda prevence opravdu funguje, ale určitě nezapomínejte pravidelně sterilizovat dudlíky, lahve a všechny hračky, které si dítě vkládá do úst. Po přebalování si důkladně umyjte ruce, protože infekcí se můžete nakazit i vy přes trávicí soustavu miminka.

Jak to bylo u vás? Jaká léčba zabrala?