Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Krmení z láhve a všechno, co s tím souvisí

Vydáno: 9. října 2014 v kategorii Péče o dítě, napsala Markéta Dostálová.

krmení

Někdy není možné miminko kojit, tak na řadu přichází kojenecká výživa z lahve. Nebojte se, není to žádná věda. Poradíme vám, jak správně na to, aby krmení vždy probíhalo k oboustranné spokojenosti vás i děťátka. Kvalitní láhev, sunar a správná technika udělá divy. Zjistěte, jak na to, aby děťátku toto stravování chutnalo.



Jakou láhev vybrat - skleněnou nebo plastovou?

Sama uvidíte, jaká vašemu dítěti vyhovuje více. Plastové láhve jsou lehčí než skleněné a nerozbitné, ale nemusí tak dlouho vydržet. V minulosti někteří rodiče kupovali raději skleněné, protože v některých plastových lahvích se objevovala chemikálie zvaná bisfenol A (BPA). Od roku 2011 je omezeno, resp. zakázáno tuto látku při výrobě plastových kojeneckých lahví používat.

Jaká by měla být savička?

Většina saviček na lahvích je vyrobena ze silikonu či latexu a v různých tvarech. Někdy mají různé „průtoky” v závislosti na velikosti otvoru v savičce. Možná budete chtít vyzkoušet několik druhů, abyste zjistila, z jakého se vašemu miminku pije nejlépe. Pravidelně savičku kontrolujte, zda nenese známky opotřebení nebo popraskání. Vyměňte ji, když je opotřebovaná či vybledlá.

Sterilizace (vyvaření) lahve před prvním použitím

Novou láhev i savičku vyvařte v hrnci s vroucí vodou alespoň po dobu 5 minut. Po každém použití ji pak umyjte saponátem a horkou vodou ručně nebo v myčce na nádobí. Možná je lepší umýt ji v ruce, protože některé studie ukazují, že z plastu mohou unikat chemické látky, pokud je vystaven teplu.

Krmte pouze mateřským mlékem nebo kojeneckou výživou

V lahvi miminku dávejte pouze odstříkané mateřské mléko nebo sunar. Sunar smíchejte přesně tak, jak je uvedeno na etiketě. Pokud jej zředíte velkým množstvím vody, může přijít o některé živiny, naopak málo vody může být rizikové pro zdraví žaludku a ledvin dítěte. U některých dětí bývá potřeba přidat do kojenecké výživy i trochu obilovin, o tom se však konkrétně poraďte s pediatrem.

Jakou kojeneckou výživu koupit?

Mnoho rodičů kupuje klasický sunar z kravského mléka, ale jiní dávají přednost sójovým či hypoalergenním. Dobré je používat sunar obohacený o železo. Dále bývají v prášku, zahuštěné nebo už připravené k použití.

Má být krmení horké nebo v pokojové teplotě?

V pořádku je dávat dítěti studenou láhev nebo láhev o pokojové teplotě. Pokud dává přednost teplému krmení, ohřejte na chvíli láhev v horké vodě nebo ji pod ní opláchněte z vodovodu na cca 1-2 minuty. Nedávejte lahvičku do mikrovlnné trouby, miminko by si mohlo spálit ústa. Teplotu nezkoušejte na svém zápěstí - tato část těla je na teplo méně citlivá.

Jak dítě při krmení držet?

Dejte mu bryndáček a připravte si hadřík, některé děti při krmení plivou nebo trochu zvrací. Hlavičku mu držte o něco výš než zbytek těla. Při krmení jej sledujte, můžete tak rozeznat, kdy má dost. Pokud při krmení zpomaluje, zkuste ho nechat odříhnout.

Nenechávejte miminko pít samo

Když jste unavená, je možná lákavé podložit láhev polštářem a nechat dítě pít samo, ale to zvyšuje riziko zadušení, zubního kazu a dokonce i ušních infekcí.

Jak poznáte, že je dítě nakrmené?

Určitě vám to dá vědět samo. Přestane sát, odvrátí se od láhve nebo, pokud je na to už dost velké, bude ji odstrkovat. Můžete chvíli počkat, jestli si to ještě nerozmyslí, ale nenuťte ho.

Jak nechat děťátko odříhnout?

Pokud si dítě během nebo po krmení potřebuje odříhnout, zvedněte jej do svislé polohy (jakoby „sedělo” na vaší ruce) a bříškem si ho opřete o hrudník tak, aby se dívalo přes rameno. Někdy pomůže lehce poklepat po zádech nebo zhoupnout. Často si miminko při odříhnutí i ublinkne, takže si rameno zakryjte hadříkem či plenou.

Jak zabránit plivání?

Pokud miminko hodně potravy vyplivne, zkuste ho nechat odříhnout častěji, během krmení klidně i co pár minut. Následujících 20-30 minut po krmení ho nedávejte do postýlky a nehrajte si. Vyplivování se často zlepší, když se dítě naučí sedět. Pokud máte ohledně toho obavy, nebo vypadá nervózní, poraďte se se svým dětským lékařem.

Je třeba sunary střídat?

Někdy může zažívací potíže způsobit určitý sunar. Pokud miminko trpí refluxem jícnu či příznaky alergie (průjem, zvracení, krev ve stolici, úzkostlivost, suchá nebo zarudlá pokožka), poraďte se s pediatrem. Řekne vám, zda je potřeba sunar změnit, a jak to popř. udělat co nejlépe. Nedělejte změny bez porady s ním.

Jak dlouho můžete mléko uchovávat?

Sunar, který zůstane v lahvičce, vždy vylijte. Otevřené balení dejte okamžitě do ledničky a spotřebujte do 48 hodin. Pokud máte smíchaný sunar z prášku, skladuje se v lednici 24 hodin. Čerstvě odstříkané mateřské mléko by se mělo spotřebovat do 5 hodin při pokojové teplotě, tuto dobu lze prodloužit na 5 dní, když jej dáte do ledničky. V mrazáku může vydržet až 5 měsíců při teplotě -5°C nebo rok při -20°C.