Domů Těhotenství Těhotenství týden po týdnu Porod Šestinedělí Péče o dítě

Kolik během těhotenství přiberete?

Vydáno: 18. června 2014 v kategorii Těhotenství, napsala Adéla Jánská.

těhotná jí

Těhotenství je spojené s přibíráním, protože v těle roste nový tvor a celé tělo se mění. Kolik přesně přiberete, je ovlivněno nejen stravou, ale i geny a současnou kondicí. Pravidlo, že nastávající maminka přece musí jíst za dva, vůbec neplatí, protože by měla jíst jen o trošku něco navíc. Víte ale, kolik je ideální váhový přírůstek?



Na některých ženách téměř nejde poznat, že jdou rodit, jiné drží dietu a stejně hodně přiberou, jiné se vůbec neomezují, jedí za dva a přiberou téměř 30 kilo. U každé je to s přibíráním jiné a do jisté míry jej může ovlivnit stravou. Někdy ale za to mohou geny, typ postavy, metabolismus, fyzická kondice a stravování před samotným těhotenstvím. Velký vliv na přibírání také má, pokud žena přestane s kouřením, jak se často po zjištění těhotenství stává. Najednou totiž začne více jíst.

Kolik je zdravé přibrat?

Ideální je, pokud žena přibere 12 - 15 kg. Ovšem toto číslo nemusí být vůbec pravidlem, protože má na něj vliv mnoho již výše vyjmenovaných faktorů. Nejdůležitější je stravování a vhodný pohyb.

Optimální přírůstek se také může určit podle BMI před otěhotněním a z něho jasně vyplývá, čím vyšší váhu žena má, tím by měla méně přibrat. To se ale týká pouze teoretické roviny. U každé je to velmi individuální.

  • podváha - méně než 18,9 - 12 - 18 kg
  • normální váha - 19,0 - 24,9 - 11 - 16 kg
  • nadváha - 25,0 - 29,9 - 7 - 12 kg
  • obezita - 30 a více - 7 - 9 kg

Co kolik váží?

Následující údaje se vztahují, pokud žena přibere 12 - 15 kg. V případě, že přibere více, přibere i více tuku, zadrží se více vody v organismu apod.

  • Plod: 2,8 - 4 kg
  • Placenta: 0,5 kg
  • Děloha: 1 kg
  • Plodová voda: 1 kg
  • Prsa: 0,5 - 1 kg
  • Krev: 1 - 2 kg
  • Tělní tekutiny: 1 - 2 kg
  • Tuk: 2 - 5 kg
  • Zadržená voda: zbytek

Jak rychle se přibírá?

Opět je nutné zmínit, že každá žena přibírá jinak rychle a jiný počet kilogramů. Některé přiberou hodně v prvním a polovině druhého a poté už téměř nepřibírají, zatímco jiné ženy nepřiberou nic v prvním a pak je čeká skokové přibíraní v druhém a třetím trimestru. Často je ale přibírání postupné. Můžete si schválně zapisovat, kolik kilogramů každý týden a trimestr přiberete.

1. trimestr

V prvním trimestru se u mnoha nastávajících maminek objevují příznaky jako nevolnosti, nechutenství nebo naopak chutě či hlad. V prvním případě může přibrat i jen necelý kilogram, v druhém i více než tři. Optimální je ale za první trimestr přibrat 2 kg.

2. trimestr

V druhém trimestru už většinou opadají nepříjemné příznaky a žena se tak může věnovat i jiným věcem. Může stále chodit do práce, mít určitý pohyb a samozřejmostí je i pravidelná strava. Za druhý trimestr by měla přibrat 6 kg, tedy 500 g za týden. Vysoký nárůst váhy se může projevit striemi.

3. trimestr

V posledním trimestru by měla přibrat za týden 330 - 550 g a celkově tak 4 - 7 kg. V případě, že by se přibíralo příliš hodně nebo naopak delší dobu vůbec nic nebo dokonce ztrácela váhu, je nutné jít se zeptat za gynekologem. Týden, dva před porodem ale nemusíte už vůbec nic přibrat.

Jak na stravování?

Když zjistíte, že jste těhotná, rozhodně si nezačněte dávat větší porce a nejezte sladkosti či jiné pochutiny. To jsou dvě základní chyby, které dělají těhotné. Měli byste se raději držet zkrátka a raději se zdravě a přiměřeně stravovat.

V prvním trimestru nemusíte vůbec jíst nic navíc, jezte jako doposud. Pravidelně v přiměřených porcích. Omezte nevhodné potraviny při těhotenství a nezdravé pokrmy. Váš energetický příjem by měl zůstat stejný. Samozřejmě, že pokud jíte nezdravá jídla, tak ta vynechte a raději je nahraďte za zdravější variantu. Taktéž není vhodné mlsat a snažte se ovládnout své těhotenské chutě.

V druhém a třetím trimestr už můžete jíst více, ale pozor! Za den je vhodné sníst maximálně o 200 - 300 kcal (840 - 1 260 kJ) více. Pro informaci: 100 g Eidamu s 30 % tuku má 1 100 kJ, 2 banány mají 925 kJ, 1 rohlík má 590 kJ. Hodnoty vždy najdete na obale dané potraviny.

Nezapomeňte na fakt, že všechno, co sníte vy, se dostane i k vašemu dítěti. Na druhou stranu nic se nemá přehánět.